Anunțul a fost făcut pe Twitter de președintele încă în funcție, Donald Trump, care a precizat că a avut o relație foarte bună cu Barr și că este mulțumit de prestația acestuia, ca procuror general (echivalentul ministrului de Justiție, în SUA).

Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că Barr a demisionat din proprie inițiativă, nu i s-a cerut demisia. Dar tensiunile dintre Trump și Barr au izbucnit weekendul trecut, după ce Wall Street Journal a dezvăluit că Barr știa la începutul anului 2020 despre existența unei investigații a Fiscului împotriva lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, dar nu a dorit ca acest lucru să fie folosit în campania electorală.

Oricum, schimbarea poziției Procurorului General față de teoria fraudării alegerilor, la începutul lunii decembrie, (a spus că ancheta Departamentului de Justiție nu a găsit niciun semn de fraudă majoră) a tensionat relația cu Trump, care aștepta probele pentru procesele deschise în diferite state de avocații săi.

În scrisoare sa de demisie, Barr a lăudat Administrația Trump, arătând că aceasta a adus o creștere record a economiei, o reducere a imigrației ilegale și o consolidare a forțelor armate.

Noah Bookbinder, un fost procuror federal, acum activist al ONG-ului Citizens for Responsibility and Ethics, a declarat că William Barr “a făcut pagube enorme Departamentului de Justiție și încrederii poporului american în sistemul nostru de justiție. Este o ironie că Barr pare să fi împins să demisioneze pentru că nu a mers suficient de departe cu abuzurile din funcția de Procuror General, în beneficiul lui Trump”, a mai comentat Bookbinder.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday