Procurorul General al României, Gabriela Scutea a comentat scurt anunțul DIICOT privind clasarea parțială a Dosarului 10 august.

Principalele declarații: 

  • Jandarmeria a sesizat DIICOT în legătură cu o posibilă încălcare a ordinii constituționale. Am reținut că ordonanța emisă structurează două planuri – mulțimea, ca subiect pasiv al agresiunii și victimele individuale;
  • Ordonanța DIICOT are 233 de pagini. Procurorii au delimitat unele acte care reflectă lipsuri ale organizării Jandarmeriei ca elemente individuale, iar NU ca abuz în serviciu;
  • Persoanele interesate pot studia dosarul, iar cercetarea poate fi redeschisă, în cazul în care apar elemente noi;
  • Înțeleg emoția publică suscitată de acest dosar, dar procurorii trebuie să administreze probele în mod imparțial. Actele din acest dosar vor fi analizate de procurorii șefi.

DIICOT a anunțat în cursul dimineții clasarea parțială a dosarului 10 august, stabilind că nu a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat. Foștii șefi ai Jandarmeriei au fost scoși de sub urmărire penală. Astfel,  au fost clasate acuzațiile de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă împotriva a patru oficiali din MAI și Jandarmerie – maior Cazan Laurențiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Cătălin Ionuț. Ancheta pentru violențele individuale ale jandarmilor a fost declinată către Parchetul Militar.