Conform procurorilor, cei patru indivizi au angajat detectivi privați pentru a spiona familia și casa din Brooklyn a jurnalistei și au supravegheat video proprietatea. Totodată, aceștia au oferit bani apropiaților acesteia pentru a o trăda, dar au fost refuzați. Oamenii legii arată că cei patru urmăreau să o atragă pe jurnalistă într-o altă țară, de unde urma să fie răpită. Aceștia au căutat modalități de a o scoate din țară, inclusiv pe cale maritimă.

Potrivit investigațiilor, patru dintre inculpați au spionat și au plănuit răpirea unei persoane cu cetățenie americană și origine iraniană, o critică a regimului, și să o ducă cu forța în Iran”, a declarat procurorul federal Audrey Strauss.

Potrivit Ministerului Justiției din SUA, cei patru bărbați sunt agenți ai serviciului de informații din Iran. Aceștia urmăreau să aducă în Iran alte 4 persoane, una din Marea Britanie și trei din Canada. Toate persoanele vizate au criticat acțiunile guvernului din Iran. 

Deși autoritățile americane nu au menționat numele jurnalistei, marile publicații din SUA au confirmat că Masih Alinejad a fost ținta agenților. Alinejad este o activistă din New York, critică la adresa Teheranului, care a scos în evidenţă încălcările drepturilor omului comise de guvernul iranian și a mediatizat protestele femeilor din Iran faţă de legile care cer acoperirea capului.

De la începutul anului, Biroul Federal de Informații din SUA (FBI) a contactat-o pe jurnalistă și a anunțat-o de intențiile guvernului iranian. Astfel, Masih a fost pusă inclusă în programul FBI de protecție a martorilor și, împreună cu soțul ei, au schimbat mai multe locații pe timpul investigației.

Surse alternative: BBC, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday