Ionel Corbu, procurorul militar care instrumentează dosarul privind intervenția forțelor de ordine la protestul Diasporei de vineri, 10 august, a declarat că Parchetul Militar a solicitat Prefecturii Capitalei ordinul de intervenție, aflându-se în acest moment în așteptarea lui.

„De la Prefectură am solicitat acest ordin în faza primară, chiar în după-amiaza zilei de 11 august. Am primit un răspuns, în sensul de a ne adresa Direcției Generale de Jandarmi, pentru a intra în posesia lui. Deși cred că am fi putut intra în posesia unui exemplar și de la Prefectură.”, a spus el.

Jandarmeria Română a transmis Parchetului Militar „o mare parte din documentele solicitate, din analiza cărora că se impune cu necesitate solicitarea în mod suplimentar şi a altor date de referinţă necesare şi utile cauzei”, a subliniat Corbu.

De asemenea, Corbu a susținut că, după vizualizarea documentelor pe care le au până în acest moment, „sunt peste 160 de militari jandarmi care au participat la intervenție.”

Procurorul a spus că sunt 192 de plângeri înregistrate până la acest moment. Întrebat dacă se cunosc detalii despre cantitatea de gaze utilizată în timpul protestelor, Corbu a răspuns că „la acest moment nu avem date și elemente referitor la concentrația gazelor utilizate și la compoziția lor.”

Ionel Corbu este de părere că „sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justificau, atâta vreme cât existau multiple modalități de estompare a unor demersuri care au degenerat sau care urmau să degenereze”.

Referitor la implicarea ministrului de externe în gestionarea acțiunii, Corbu a subliniat că nu a fost identificat până acum acest aspect și că „din documentele consultate rezultă că a fost condusă de domnul inspector general”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday