La referendumul din 6 și 7 octombrie au fost sesizate grave încălcări și deficiențe administrative, printre care cazuri de mită electorală, imposibilitatea de verificare în timp real a votului multiplu sau deschiderea cu întârziere a unor secții de vot, potrivit unui comunicat al Asociației Pro Democrația. 

PRO Democrația a constatat o serie de nereguli grave:

– Un număr neobișnuit de mare de votanți înregistrați pe listele suplimentare în mai multe secții de votare;

Cazuri de mită electorală, precum cel din orașul Huedin, județul Cluj, sesizat la poliție de observatorul APD;

Mobilizarea cetățenilor la vot de către primari sau preoți, în județele Giurgiu, Dâmbovița, Buzău și Iași, dar și la Stockholm, Romă sau Londra;

-Deschiderea cu întârziere a unor secției de vot din diaspora;

Prezența pe scară largă a afisajului de încurajare unei opțiuni la vot în proximitatea secțiilor de votare pe tot teritoriul țării, inclusiv tranzitul unor autocare inscripționate cu acest tip de mesaje în municipiul București;

-Nereguli privind utilizarea urnei mobile.

Asociația menționează că abaterile care au putut fi confirmate au fost comunicate către birourile electorale ale secțiilor de votare, birourile electorale județene sau chiar către Biroul Electoral Central spre rezolvare.

,,După cum am avertizat încă de la publicarea procedurilor de organizare ale acestui scrutin electoral, organizarea referendumul a fost grevată de o serie de deficiente administrative, dintre care amintim: imposibilitatea de verificare în timp real a votului multiplu, deschiderea cu întârziere a unor secții de vot, urne desigilate în noaptea dintre 6 și 7 octombrie, lipsă afișelor cu străzile arondate sau arondarea acelorași străzi la mai multe secții de votare.

Aceste deficiențe au fost cu atât mai pregnante cu cât referendumul a fost organizat „de urgență”, prin emiterea unei Ordonanțe de Urgență ce a modificat legislația electorală anterioară, depășind de asemenea cadrul constituțional”, mai spune asociația.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday