Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, și secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu au susținut o conferință de presă la sediul ministerului, în care au anunțat adoptarea ordonanței militare nr. 5.

Secretarul de stat Bogdan Despescu a prezentat principalele măsuri:

Se suspendă zborurile înspre și dinspre Italia și Spania pentru încă 14 zile. Măsura nu se aplică zborurilor de marfă, zborurilor de stat sau celor umanitare. Se sancționează penal părăsirea locului de carantină și se sancționează contravențional părăsirea locului de izolare obligatorie la domiciliu.

Raed Arafat a anunțat că la ora 20 erau confirmate 2109 cazuri de coronavirus în România, și 69 de decese. Dintre acestea 593 de cazuri sunt numai din municipiul Suceava. De asemenea, municipiul Suceava și alte opt localități din jurul său au fost plasate cub carantină. Localitățile respective sun: Adancata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Mitocul Dragomirnei, Pătrăuți și Șcheia. Măsuri detaliate au fost adoptate prin ordonanța militară nr. 6.

Principalele declarați transmise: 

Bogdan Despescu, secretar de stat MAI: „Ordonanța nr. 5 se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Spania și din Spania, cu 14 zile, începând cu 31 martie, ora 18. e prelungește măsura suspendării zborurilor cu Italia din 6 aprilie 2020, tot 14 zile. Nu se aplică zborurilor de marfă, zborurilor de stat sau celor umanitare.

Declarație de presă susținută de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela și de secretarii de stat, Bogdan Despescu și Raed Arafat

Posted by Privesc.Eu on Monday, March 30, 2020

Ministerul Transporturilor este abilitat să asigure respectarea prevederilor.

Art. 3 completează art. 3 din ordonanța 4: persoanele care părăsesc locul de carantină fără avizul autorităților vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile, pe propria cheltuială, și suferă consecințele legii. Persoanele care părăsesc izolarea vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, pe propria cheltuială.

Am completat și art. 4: prevederile sale nu se aplică piloților și personalului navigant pentru cei care vin din zonele galbene sau fără risc epidemiologic, piloților sau personalului navigant care vin din zone roșii dar nu au coborât din aeronave sau nave, sau au purtat echipament de protecție.”

Raed Arafat, secretar de stat MAI: „Ordinul prin care am stabilit că pacienții nu pot rămâne în UPU și trebuie internați, chiar dacă nu sunt confirmați cu COVID-19. Clarific: art. 1, alin. 2: pacienții sunt internați în secțiile spitalului în care s-au prezentat, în secțiile celorlalete spitale sau în spitale propuse de DSP-uri. Nimeni nu a zis că bolnavul se internează în spitalul respectiv, iar dacă bolnavul e în stare critică, trebuie tratat. Spre exemplu pentru traumă: nu se poate aștepta până apare rezulatul pentru COVID.

Privind ambulatoriile, am înțeles că mai multe dintre ele, din spitale publice, au fost închise. Dacă sunt cazuri care trebuiesc tratate, aceste lucruri pot fi programate. Raportul Centrului Național de Conducere arată că sunt 2109 cazuri confirmate, 65 de decese, care sunt cauzare de COVID-19. Aici vreau să subliniez situația în care e Suceava: 593 de cazuri sunt numai din municipiul Suceava. În urma analizei INSP și a discuțiilor cu colegii de la Ministerul Sănătății am considerat că trebuie luate măsuri suplimentare în zona Sucevei.”

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: „Într-adevăr este o situație complexă și importantă care trebuie analizată la nivel național, dar și punctual, pe județe. Evoluția cazurilor din Suceava, riscul răspândirii infețiilor, analiza făcută cu specialiștii în boli infecțioase, împreună cu toți factorii implicați, inclusiv alte instituții medicale, toate acestea au făcut ca în această seară să luăm decizia. Am emis ordonanța militară nr. 6 din 30 martie, privind carantinarea municipiului Suceava și a unor comune limitrofe, precum și instituirea unor zone de protecție în zona unor instituții publice din județ.”

Conținutul integral al Ordonanței Militare nr. 5:

ORDONANȚA MILITARĂ nr. 5 din 30.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare,

Ținând seama de evaluarea realizată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr. 16 din 30.03.2020,
În temeiul art. 4 alin. (2) și (4) din Decretul Președintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență la nivel național, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020, al pct.1 și 4 din anexa nr. 2 la același decret și al art. 20 lit. n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare,

Ministrul afacerilor interne emite următoarea Ordonanță militară:

Art.1 – (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 31 martie 2020 ora 18.00.
(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 6 aprilie 2020.
(3) Măsurile prevăzute la alin. (1) și (2) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.
Art.2 – (1) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor este abilitat să asigure aplicarea și respectarea prevederilor art. 1 din prezenta ordonanță militară.
(2) Nerespectarea măsurii prevăzute la art.1 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Personalul instituției prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.
Art.3 – (1) Alineatele (1) și (2) ale articolului 3 din Ordonanța militară nr.4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID – 19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.257 din 29 martie 2020, se modifică și vor avea următorul cuprins: „(1) Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal conform legii. (2) Persoanele care nu respectă condițiile izolării la locul declarat / la care au optat să efectueze izolarea și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, dacă fapta nu constituie infracțiune.” (2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art.4 – Prevederile art. 4 din Ordonanța militară nr.4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID – 19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.257 din 29 martie 2020, nu se aplică:
a) piloților de aeronave și personalului navigant care zboară înspre și dinspre zone aflate sub incidența codului „zonă GALBENĂ” sau fără risc epidemiologic;
b) piloților de aeronave și personalului navigant care zboară înspre și dinspre zone aflate sub incidența codului „zonă ROȘIE” sau cu risc epidemiologic, care nu
coboară din aeronave între zboruri, sau poartă echipament de protecție (combinezon, mănuși, ochelari, mască), dacă între zboruri coboară din aeronavă.
Art.5 – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.”

Duminică seara ministru de Interne a anunțat adoptarea Ordonanței militare nr. 4, care prevede printre altele, că bătrânii vor avea prioritate în magazinele alimentare, între orele 11 și 13, iar pe perioada stării de urgență, nu pot fi majorate peste nivelul de astăzi tarifele la energie electrică și termică, alimentarea cu apă și carburanți. .

Până acum, în România au fost înregistrate2109 de cazuri de coronavirus și 65 decese. Odată cu depășirea pragului de două mii, România a intrat Scenariul IV (definit de autorități). Așa cum a fost proiectat inițial, Scenariul IV prevede că:

  • Doar pacienții în stare gravă și critică, cei care au nevoie de supraveghere continuă și, mai ales, de ventilare mecanică, vor mai fi tratați la spital.
  • Cazurile moderat-severe se vor trata în secțiile de boli infecțioase, iar cele critice, în secțiile de terapie intensivă, sub suport ventilator sau cardiovascular.
  • Pacienții cu simptome medii și ușoare vor fi tratați acasă ori în spații special organizate, precum hoteluri, unde vor fi izolați, iar personalul medical va verifica periodic starea lor de sănătate. Dacă starea lor se agravează vor fi transferați în spitale.
  • Personalul medical infectat cu simptome ușoare sau fără simptome nu se mai izolează acasă, ci va lucra în unitățile cu coronavirus.
  • Numărul centrelor de testare va crește. În momentul de față există 29 de centre de testare și vor fi incluse și clinici private cu laboratoare și personalul necesar.
  • Testările vor fi extinse la tot personalul medical.
  • Toate spitalele de pneumologie au fost pregătite pentru a se alătura spitalelor de infecțioase ce tratează acum bolnavii cu coronavirus.
  • Vor intra în funcțiune cele 36 de spitale suport cu diferite specializări – dializă, clinici cardiovasculare și maternități – selectate pentru a se ocupa de pacienți cu coronavirus.
  • Pot fi închise anumite zone, orașe sau chiar județe, pot fi interzise deplasările între localități, poate fi impusă interdicție totală de ieșire din casă pentru persoanele cu peste 65 de ani și pot fi limitate ieșirile pentru cumpărarea de alimente.

Harta răspândire Covid-19 în lume:

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday