Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat au susținut o declarație de presă în care au anunțat anunțat adoptarea unui noi ordonanțe militare (nr. 8).

Ministrul de Interne a detaliat măsurile prevăzute în aceasta:

  • din aceasta seară este permisă circulația în afara locuinței a titularilor autorizațiilor de pescuit comercial pe Dunăre și în Marea Neagră și pentru comercializarea produselor rezultate din aceste activități.
  • este permisă circulația apicultorilor către și dinspre stupine.
  • este permisă circulația în afara locuinței pentru servicii de reparații auto.
  • se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Spania și din Spania către România pentru o perioadă de 14 zile începând cu data de 14 aprilie 2020 măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat zborurilor de transport marfă corespondență umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență.
  • piețele agroalimentare rămân deschise.
  • se suspendă exportul pentru următoarele produse, grâu, orz, ovăz, porumb, făină de grâu, soia, floarea-soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de brutărie și de patiserie, biscuiți, turte.
  • se interzice pe perioada stării de urgență încetarea activității de servicii sociale, pentru persoane vârstnice, pentru copii și adulți cu situație specială.
  • pentru zona economică, un articol extrem de important. Se suspendă procedurile de vânzare-cumpărare a pachetelor majoritare de acțiuni ale companiilor din domeniul energetic.
  • în zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități.

OM8

Principalele declarații:

Marcel Vela:

„Intrăm într-o perioadă importantă pentru creștinătate. Fiecare dintre noi vrem să le petrecem în pace și armonie. Fiecare își face planuri. Sunt conștient că mă adresez unui popor majoritar creștin, format din oameni puternici moral și fizic. Au venit peste noi momente tulburi. Știm bine că acestea au adus schimbări majore în viața tuturor. Stând în casă și evitând interacțiunea cu alte persoane reușim să intrăm în normalitate. Știu că este greu, că vreți să fiți la biserică de Înviere, dar este mai bine să ne bucurăm de cei dragi nouă mult de acum înainte.

Declarație de presă susținută de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela și de secretarii de stat, Bogdan Despescu și Raed Arafat

Declarație de presă susținută de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela și de secretarii de stat, Bogdan Despescu și Raed Arafat

Posted by Privesc.Eu on Thursday, 9 April 2020

Vom acorda o atenție deosebită respectării prevederilor legale pentru că nu vrem să avem o explozie a numărului de îmbolnăviri. Acordăm o atenție importantă siguranței. Poliția Română, cu pompieri, jandarmi și oameni din alte instituții, sunt zi de zi în misiuni operative în toată țara, înregistrând peste 36 de mii de angajați zilnic în misiune.

Am semnat Ordonanța Militară nr. 8. Principalele prevederi:

Cu condiția respectării măsurilor anterioare, de astăzi este permisă circulația în afara locuinței a titularilor autorizațiilor de pescuit comercial pe Dunăre și în Marea Neagră și pentru comercializarea produselor rezultate din aceste activități.

Este permisă circulația apicultorilor către și dinspre stupine.

Este permisă circulația în afara locuinței pentru servicii de reparații auto.

Totodată am prelungit măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020. Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă, corespondență umanitare, sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

O altă prevedere importanta: Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență pentru agricultorii cu certificat de producător. Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producție către și de la piața agro-alimentară, pe baza unei declarații pe proprie răspundere și a certificatului de producător.

La această ordonanță, este prevăzută și o anexă ce se referă la închiderea temporară, totală sau parțială a punctelor de frontieră. Se referă la anumite puncte din granița de vest. Se permite intrarea și ieșirea lucrătorilor transfrontalieri, așa cum am stabilit cu partenerii maghiari. Se exceptează de la măsurile de izolare lucrătorii transfrontalieri care nu prezintă simptome de infecție cu acest virus. Lucrătorul transfrontalier este cel care lucrează pe o rază de 30 km, deoparte și de alta a graniței cu Ungaria.

Se interzice pe perioada stării de urgență încetarea activității de servicii sociale, pentru persoane vârstnice, pentru copii și adulți cu situație specială.

Pentru zona economică, un articol extrem de important. Se suspendă procedurile de vânzare-cumpărare a pachetelor majoritare de acțiuni ale companiilor din domeniul energetic.

Despre dispozitivele de dezinfectare instalate în scările de bloc. Sunt situații în care există proprietari cu chiriași. Pentru a egaliza situațiile, am compus unul general cu privire la următorul lucru. Se recomandă autorităților și proprietarilor de imobile să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la intrările din respectivele clădiri.

În zilele de joi, vineri și sâmbătă premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici își pot prelungi programul de lucru în funcție de necesități.

Pentru circulația transfrontalieră: Pentru nerespectarea măsurii prevăzute anterior, pe lângă sancțiunea contravențională, se poate aplica și acțiunea confiscării bunurilor transportate.

Despre situația de la Cluj. Pentru a evita în viitor ceea ce am văzut la aeroportul din Cluj, începând de astăzi, autoritățile competente vor aviza orice transport aerian chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autorităților județene.

Bogdan Despescu, despre activitatea Ministerului de Interne:

Menținem operațională linia a doua de control la frontieră. Toți cetățenii care vin în România sunt verificați și vor fi introduși în carantină sau izolare la domiciliu pentru 14 zile.
Pentru cei din afara țării, reiterăm că veți petrece Paștele în carantină dacă veniți în țară.

Misiunea noastră este să veghem la respectarea regulilor. Toate aceste măsuri sunt în folosul dumneavoastră.

În ultimele 24 de ore, au fost aplicat opt mii de amenzi pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare, în valoare de 17 milioane de lei.

Raed Arafat:

Ordinul din 7 aprilie, care a stârnit reacții publice, prin care s-a decis reducerea activității medicale doar la cazurile obligatorii – urgențe sau cele care necesită tratament fără întrerupere. Din ce am văzut, multă lume a interpretat că acest ordin sistează întreaga activitate cu excepția urgențelor. N-au fost sistate ambulatoriile, activitățile din spitale. Doar s-a dat medicului opțiunea de a opera un pacient acum sau peste o lună, în funcție de urgența pentru pacientul respectiv. Vorbim de femei gravide, tratamente oncologice și alte afecțiuni. Proteza de șold poate fi amânate o lună, de exemplu.

 

Ieri președintele Klaus Iohannis spunea că nu suntem încă în faza de relaxare a măsurilor, vizată deja de alte state. „Îmi pare rău să vă spun, noi nu suntem în faza de a face un plan de relaxare. În România numărul de îmbolnăviri este în creștere. Eu de Paște stau acasă cu soția. Nu vom merge la biserică. Asta mă aștept să faceți cu toții”, declara președintele.

Anterior, tot prin ordonanță militară s-a decis introducerea sub carantină totală a orașului Țăndărei din județul Ialomița. Totodată s-au suspendat și toate zborurile comerciale spre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran.

În țară sunt 441 de noi cazuri de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore. Bilanțul deceselor se apropie de 250. Sunt în total 5202 cazuri confirmate, din care 647 persoane s-au vindecat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday