Piloții CJ Sturckow și Dave Mackay au reușit să aterizeze vehiculul în siguranță, la aproximativ o oră după decolare, pe pista de la Spaceport America. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit.

Compania a declarat că Secvența de aprindere pentru motorul rachetei nu s-a finalizat. Vehiculul și echipajul sunt într-o formă excelentă. Avem câteva motoare pregătite la Spaceport America. Vom verifica vehiculul și vom relua în curând zborul.

Dacă totul ar fi mers așa cum ar fi trebuit, VSS Unity și-ar fi aprins motorul timp de un minut sau mai mult și ar fi urcat în partea superioară a atmosferei. Publicația NASASpaceflight a difuzat însă imagini în care motorul VSS Unity pare că pâlpâie pentru scurt timp înainte de a se opri.

Software-ul de urmărire a zborului a arătat că vehiculul a alunecat înapoi spre Pământ.

Misiunea trebuia să fie al treilea zbor de test al companiei pentru a depăși pragul de 50 de mile distanță de Pământ, pe care guvernul SUA îl consideră piatra de hotar a spațiului cosmic. De asemenea, trebuia să fie primul zbor de testare cu rachetă Virgin Galactic efectuat în New Mexico, parte a unui proiect vechi de aproape zece ani și care a costat 200 de milioane de dolari.

Programul de dezvoltare al companiei a suportat ani de întârzieri din mai multe motive, inclusiv un accident fatal din 2014, care a ucis un pilot de testare, blocaje tehnologice și, recent, pandemia Covid-19.

Virgin Galactic pregătește VSS Unity pentru operațiuni comerciale cu șase pasageri, programate să înceapă din 2021. Peste 600 de persoane au rezervat deja un loc la bordul SpaceShipTwo, la un preț de cel puțin 250 de mii de dolari/bilet, pentru a experimenta timp de câteva minute imponderabilitatea și pentru a observa curbura Pământului.

Surse alternative: CNN, CNBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday