Primele doze au fost transportate cu o utilitară frigorifică (însoțită de mașini de poliție) de la fabrica Pfizer din Belgia și au ajuns aproape concomitent în toate țările UE, marcând unitatea și egalitatea acestora în lupta cu pandemia.

Vaccinarea va începe duminică, 27 decembrie, la fel, concomitent în toate țările membre ale uniunii. Fiind vorba de doar zece mii de doze, acestea vor fi folosite pentru imunizarea medicilor și personalului de terapie intensivă din spitalele Covid.

Prezent la frontieră, atunci când vaccinul a intrat în țară, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a spus că “este un moment istoric, pentru că omenirea a găsit o soluție împotriva coronaviruslui, iar Uniunea Europeană nu își dezamăgește cetățenii.”

Coordonatorul luptei împotriva pandemiei a ținut să menționeze însă că începerea vaccinării nu trebuie să reducă vigilența cetățenilor: “Pentru noi vaccinul este o speranță, dar asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat. Să nu uităm de purtarea măștii și de măsurile de distanțare fizică. Acesta este un inceput, dar de azi lucram pe două fronturi – frontul de combatere a virusului și cel împotriva răspândirii lui.”

Specialiștii spun că pentru obținerea unei “imunități de turmă” este nevoie de vaccinarea a 60-70% din populație. Potrivit datelor anunțate anterior, din ianuarie, România va primi peste o sută de mii de doze de vaccin pe săptămână.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday