Cei doi s-au întâlnit la summitul Organizației de Cooperare Shanghai (SCO), desfășurat în Uzbekistan alături de lideri din India și statele din Asia Centrală. Conform presei ruse, Putin i-a mulțumit omologului său chinez pentru “poziția echilibrată” de care a dat dovadă în abordarea războiului din Ucraina. Xi Jinping a refuzat, în ciuda insistențelor comunității internaționale, să condamne războiul declanșat de Rusia și chiar să recunoască că Rusia a invadat Ucraina. 

Putin a mai afirmat că înțelege dacă Beijingul are “întrebări și îngrijorări” cu privire la conflictul cu Ucraina, dar a menționat că aceste probleme vor fi discutate. Acesta a criticat presiunile pe care SUA le exercită în privința Taiwanului: “Intenționăm să aderăm cu fermitate la principiul «O singură Chină». Condamnăm provocările Statelor Unite și ale sateliților lor în strâmtoarea Taiwan”.

În paralel, Xi Jinping, citat de presa chineză, a vorbit despre posibilitatea ca Rusia și China să îndeplinească rolul de “mari puteri”: “China este dispusă să depună eforturi împreună cu Rusia pentru a-și asuma roluri de mari puteri și pentru a aduce stabilitate și energie pozitivă într-o lume zguduită de tulburări sociale. Suntem extrem de dispuși să folosim această întâlnire pentru a face schimb de opinii cu dumneavoastră asupra problemelor internaționale și regionale de interes comun.”

Într-o demonstrație simbolică de forță și unitate, marinarii ruși și cei chinezi au efectuat patrule și exerciții comune în Oceanul Pacific cu doar câteva ore înainte de întâlnirea celor doi lideri.

Surse: Reuters, South China Morning Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday