Grupul suedez Northvolt a pornit producția la uzina din Skelleftea din nordul țării, care funcționează cu energie verde: “Scriem un nou capitol al istoriei industriei europene cu prima baterie litiu-ion proiectată, dezvoltată și asamblată într-o gigafabrică, de către o companie europeană”.

Ținta de producție, la capacitate maximă, va fi de un milion de unități. Deja au fost plasate comenzi în valoare de 30 de miliarde de dolari de la constructori precum BMW, Volkswagen sau Volvo, care vor fi onorate în prima parte a lui 2022. Compania vrea ca în viitor să își extindă activitățile pe piața de producție a energiei verzi.

Northvolt a fost fondată în 2016 de către doi foști angajați ai Tesla, un suedez și un italian. Între acționarii să se numără Volkswagen, BMW, banca americană Goldman Sachs și fondatorul Spotify.

Producători asiatici au fabrici similare în țări precum Polonia (LG) și Ungaria (Samsung). Tesla, de asemenea, va deschide una în Europa la începutul anului viitor. În fața Chinei, care domină piața, în Europa s-a produs doar 3% din producția mondială de celule de baterii în 2020. Continentul și-a asumat ca în 2030 să dețină o cotă de piață de 25%.

Sursă alternativă: The Guardian.

Sursă foto: Northvolt.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday