Noul președinte al SUA i-a transmis omologul său chinez că prioritatea sa este ca regiunea Indo-Pacifică (Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est) să fie una liberă și deschisă pentru navigație. Potrivit unui comunicat al Casei Albe, acesta și-a exprimat, de asemenea, „îngrijorările sale fundamentale cu privire la practicile coercitive și nedrepte ale Beijingului, represiunea din Hong Kong, abuzurile asupra drepturilor omului în Xinjiang și acțiunile tot mai agresive din regiune, inclusiv față de Taiwan”.

Potrivit ministerului de Externe chinez, răspunsul președintelui Xi a fost că o confruntare între cele două state ar fi un “dezastru pentru ambele părți” și că acestea ar trebui să restabilească echilibrul în zonă. În legătură cu acuzațiile făcute de Biden, Xi a afirmat că acelea sunt chestiuni de „suveranitate și integritate teritorială”, pe care speră că Statele Unite le vor aborda cu prudență.

Administrația Biden a arătat clar că va continua să mențină presiunea asupra Chinei, iar un grup special, format din militari și civili, a fost înființat la Pentagon, pentru a elabora, în câteva luni, o strategie de abordare față de China. Biden a declarat că Beijingul este „cel mai serios concurent” al Washington-ului, indicând faptul că SUA vor continua o abordare cel puțin rezervată a relațiilor cu China.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday