• Dezbaterea a durat o oră și jumătate, dar cel puțin prima jumătate de oră a fost marcată de haos, candidații au vorbit unul peste altul în ciuda intervențiilor insistente ale moderatorului Chris Wallace (Fox News). La un moment dat a părut că organizatorii i-au tăiat microfonul lui Donald Trump, pentru a-l ajuta pe moderator să restabilească ordinea.
  • A fost marcată de o lipsă nemaiîntâlnită de politețe și atacuri la persoană, Biden răspunzând întreruperilor repetate ale lui Trump cu apelativele “clovn”, “mincinos” și “păpușa lui Putin”. Ambii candidați și-au pus la îndoială reciproc inteligența.
  • Nici familiile celor doi nu au fost scutite, Trump insistând pe problemele cu drogurile ale lui Hunter Biden, unul dintre fiii candidatului democrat și părând că ia în derâdere memoria celuilalt fiu, Beau Biden, fost soldat în Irak și decedat de cancer în 2015 – “Nu știu cine e Beau Biden” a spus Trump.
  • Deși a ocupat mult din timpul alocat dezbaterii, discuția despre pandemie s-a rezumat la acuzații reciproce, Biden adresându-se americanilor acuzator la adresa lui Trump, care știa că virusul este periculos – “Acesta este omul care v-a spus că pandemia se va termina până de Paște. Apoi a spus că va dispărea odată cu venirea verii. Și, apropo, poate vrei să-ți injectezi niște dezinfectant în braț!” Trump a replicat – “Joe, tu nu ai fi putut să faci niciodată o treabă atât de bună cum am făcut noi, într-o astfel de situație. Pur și simplu nu ai în sânge chestia asta!” 
  • Donald Trump a luat peste picior faptul că Joe Biden poartă tot timpul mască, chiar și dacă ar vorbi cu cineva de la o distanță de 200 de metri. În replică Biden i-a reproșat că s-a hotărât foarte greu să poarte o mască și că multe vieți ar fi fost salvate dacă el ar fi dat un astfel de exemplu.
  • Un moment important, cel referitor la economie, a fost practic ratat într-o contradicție legată de crearea locurilor de muncă, Biden susținând că echipa Obama a scos economia din criză dar Trump a readus-o acolo, în timp ce Trump a dat vina pe pandemie și a spus că niciodată economia SUA nu a mers la fel de bine cum mergea înainte de apariția virusului.
  • În privința dezvăluirilor recente privind faptul că nu a plătit taxe timp de un deceniu, iar apoi a plătit doar 750 de dolari pe an, în 2016 și 2017, Trump a părut să se contrazică, declarând mai întâi că a plătit zeci de milioane de dolari pe an sub formă de taxe, iar apoi acuzându-l pe Joe Biden că a contribuit (în calitate de senator) la legislația care i-a permis să nu plătească taxe.
  • Un alt moment important a fost cel referitor la mișcările de stradă și violențele din acest an, Trump acuzându-l pe Biden că nici măcar nu poate pronunța expresia “Lege și Ordine” de teamă să nu-și piardă susținătorii de extremă stângă, dar a evitat să se dezică de supremațiștii albi, chiar dacă moderatorul l-a întrebat dacă poate să facă asta în mod ferm.

Aceasta a fost doar prima dintre cele trei dezbateri programate între cei doi candidați pentru Președinția SUA. Următoarea va avea loc pe 15 octombrie la Miami (Florida), iar ultima pe 22 octombrie la Nashville (Tennessee). Alegerile sunt pe 3 noiembrie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday