Premierul Ludovic Orban a susținut o declarație începând cu ora 18:00, în care a vorbit despre epidemia de coronavirus. Șeful Executivului consideră că măsurile luate până acum au fost bune, deoarece au limitat răspândirea epidemiei. Totodată, Orban a anunțat că există posibilitatea de a „plafona prețurile la anumite produse absolut necesare, cum sunt măști, mănuși, echipamente de protecție, dezinfectanți, biocide și altele”.

„În acest sens este suficient să vedem datele privind evoluția numărului de cazuri în țări europene. De exemplu, în 26 februarie, când în România era un singur caz, în Austria erau 2 cazuri, în Spania erau 2 cazuri. Comparativ, ieri în România erau 123 de cazuri, în Austria erau înregistrate peste 500 de cazuri, iar în Spania 4221 de cazuri”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a reiterat faptul că este foarte important ca cetățenii să respecte toate recomandările care sunt formulate de specialiști, de medicii epidemiologi, de reprezentanții Ministerului Sănătății. „Chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal în continuare, căutați să respectați recomandările, care sunt foarte importante pentru a vă feri de infectarea cu Covid-19 sau pentru a elimina riscul de a-i infecta pe alții, în cazul în care sunteți purtători ai virusului”, a adăugat acesta.

Ludovic Orban a precizat că a fost constituit un grup de lucru care să analizeze impactul economic și care să pregătească o serie de măsuri necesare pentru a susține toate domeniile afectate de epidemie.

Întrebat despre posibilitatea unor rechiziții, premierul a răspuns: „Există și posibilitatea unor rechiziții. Dacă vom avea nevoie de spații de carantină, se poate apela la astfel de rechiziții”.

Principalele declarații:

„Am decis să organizez această conferință de presă odată cu votul dat de Parlamentul României ieri, prin care a fost învestit cabinetul pe care îl conduc. Începând de ieri există un guvern cu puteri depline, care are capacitatea de a lua în continuare toate deciziile care se impun. În toată perioada de interimat, Guvernul a funcționat cu toată capacitatea și a folosit toate instrumentele pe care le-a avut la dispoziție pentru a se lupta cu epidemia de coronavirus.

În acest sens este suficient să vedem datele privind evoluția numărului de cazuri în țări europene. De exemplu, în 26 februarie, când în România era un singur caz, în Austria erau 2 cazuri, în Spania erau 2 cazuri. Comparativ, ieri în România erau 123 de cazuri, în Austria erau înregistrate peste 500 de cazuri, iar în Spania 4221 de cazuri.

Mesajul Prim-ministrului României, Ludovic Orban

Mesajul Prim-ministrului României, Ludovic Orban

Gepostet von Privesc.Eu am Sonntag, 15. März 2020

Faptul că în România răspândirea virusului s-a realizat mult mai încet, iar numărul de cazuri diagnosticate este încă relativ mic, din informațiile pe care le am este vorba de 139 de cetățeni români diagnosticați, este cea mai bună dovadă că toate măsurile pe care le-am luat au fost eficiente și, chiar dacă au părut severe la momentul la care le-am luat, au produs rezultate cât se poate de bune.

Odată cu votul de învestitură, avem posibilitatea să emitem acte normative cu valoare de lege, ordonanțe de urgență și alte categorii de acte normative. De asemenea, suntem în deplină capacitate de exercițiu și o vom folosi pentru a continua cu măsurile care se impun pentru a reduce cât mai mult posibilitatea infectării cetățenilor români cu Covid-19.

Deja au fost luate măsuri extrem de importante. După cum ați fost informați, din toate țările în care există un număr de peste 500 de cazuri, se va institui obligația de a sta la domiciliu pentru cei care vin din aceste țări.

De asemenea, am luat măsuri pentru a îmbunătăți capacitatea de acțiune a diferitelor instituții ale statului care sunt implicate în acest efort de reducere a posibilității de răspândire a virusului.

Sigur că, deși numărul de cazuri comparat cu alte țări arată faptul că am luat măsuri care au avut efecte favorabile, începând de acum limitarea răspândirii virusului va depinde în mare parte de un comportament responsabil al fiecăruia dintre cetățenii români.

Vă cer să respectați toate recomandările care sunt formulate de specialiști, de medicii epidemiologi, de reprezentanții Ministerului Sănătății. Este foarte important pentru reducerea riscului de contaminare ca orice cetățean român să respecte măsurile care se iau, măsura carantinei și măsura izolării la domiciliu.

Chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal în continuare, căutați să respectați recomandările, care sunt foarte importante pentru a vă feri de infectarea cu Covid-19 sau pentru a elimina riscul de a-i infecta pe alții, în cazul în care sunteți purtători ai virusului.

Știm foarte clar că suntem un popor care este foarte cald, foarte afectuos. Va trebui să ne manifestăm afecțiunea, prietenia de la distanță. Va trebui să respectăm toate celelalte indicații transmise pe toate canalele de comunicare, astfel încât să existe un risc cât mai mic de contaminare.

Sigur că urmărim cu mare atenție evoluțiile din economie. Din păcate, această epidemie are un efect negativ asupra multor domenii economice.

În cursul săptămânii trecute, la inițiativa președintelui, am construit un grup de lucru care să analizeze impactul economic și care să pregătească o serie de măsuri necesare pentru a susține toate domeniile afectate de epidemie.

În domeniul transportului, al ospitalității, hoteluri, al publicității, organizării de evenimente, ca și în alte domenii, impactul epidemiei este foarte mare și Guvernul este pregătit în cursul săptămânii viitoare, printr-o consultare amplă, să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor din domeniile afectate și pentru susținerea angajaților care lucrează la aceste companii și care riscă să aibă de suferit de pe urma reducerii drastice a activității.

Vom face în continuare analize, studii de impact, vom urmări cu mare atenție evoluțiile pe fiecare domeniu, astfel încât să adoptăm oricând este necesar măsuri care să vină în sprijinul acestei zone care este afectată.

Solicit către toți angajații instituțiilor statului să fie pe deplin mobilizați, să susțină toate măsurile adoptate de Guvern, iar mediul privat să fie extrem de dispus spre dialog, spre cooperare, spre adoptarea celor mai bune decizii, pentru că noi ne dorim să adoptăm cele mai bune soluții, care să permită mersul înainte al economiei.

Economia trebuie să funcționeze, este fundamentală, ea trebuie să meargă în condiții cât mai aproape de normal, pentru că reducerea impactului negativ al epidemiei în economie trebuie să fie un efort.

Aș vrea să spun câteva cuvinte despre anunțul președintelui privitor la declararea stării de urgență. Din păcate, am văzut foarte multe informații difuzate în mod iresponsabil despre următoarele măsuri care ar urma să fie luate în cazul stării de urgență.

Am cerut fiecărui ministru responsabil, care are nevoie de măsuri speciale, care să fie introduse în planul de măsuri aferente decretului prezidențial, prin care se instituie starea de urgență, să vină cu aceste măsuri. Vreau să încredințez cetățenii români că vom lua acele măsuri care sunt absolut necesare.

Se știe că este o nevoie acută de materiale, echipamente, medicamente, pentru care există în momentul de față o dificultate foarte mare în obținerea lor, datorită cererii crescute. Avem nevoie de proceduri de achiziții rapide, imediate.

De asemenea, avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile care sunt în prima linie a bătăliei. Întărirea direcțiilor de sănătate publică, întărirea tuturor structurilor din cadrul MAI, întărirea spitalelor de a primi pacienți și de a furniza serviciile de sănătate care sunt absolut necesare.

O altă măsură care este posibil a fi luată este măsura de a limita creșterile prețurilor la medicamente și la alte produse care sunt foarte căutate în momentul de față.

Există această posibilitate de a plafona prețurile la anumite produse absolut necesare, cum sunt măști, mănuși, echipamente de protecție, dezinfectanți, biocide și altele.

Orice măsură va fi una pe care noi o vom considera absolut necesar și vom încerca să limităm la maximum eventulalele drepturi și libertăți care să fie afectate în cadrul stării de urgență.

Am decis să mă izolez în această reședință doar din cauza faptului că această reședință îmi permite să îmi exercit integral prerogativele de premier și am ales această formă stând departe de familia mea.

Chiar dacă voi sta în perioada de izolare, practic în această locație am toate cele necesare pentru a-mi exercita în deplină capacitate toate atribuțiile pe care le am în calitate de premier.

Fac un apel la calm, la responsabilitate, la un comportament civic, la respectarea măsurilor stabilite de Consiliul Național pentru Situații de Urgență, Guvern, MAI. Orice decizie nu are alt scop decât să vă ferească de riscul de contaminare cu acest virus sau să combată efectele negative care pot apărea în economie, datorită acestei epidemii.

Sigur că va exista o formă finală a decretului prezidențial, care va cuprinde toate măsurile care se iau. Eu am prezentat câteva măsuri pe care în mod cert le vom lua. De asemenea, propunerile noastre sunt și legate de măsuri în domeniul economic, susținerea companiilor care sunt afectate, a angajaților de la aceste companii.”.

Reamintim că ieri Guvernul Orban 2 a fost învestit, obținând „286 de voturi pentru”, dintr-un total de 322 de parlamentari prezenți la vot, într-o ședință desfășurată în condiții speciale, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în cadrul căreia a anunțat că decretează starea de urgență, care urmează să intre în vigoare de la începutul săptămânii viitoare. Iohannis a spus că această acțiune va permite achiziționarea echipamentelor necesare „pentru a gestiona această criză, cauzată de coronavirus”.

De asemenea, șeful statului a subliniat faptul că „Prima prioritate pentru noul Guvern este, evident, continuarea luptei împotriva epidemiei de coronavirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient întreaga criză care s-a generat. Guvernul care își preia acum mandatul este Guvernul care și până acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona această criză.

Amintim că România a intrat în Scenariul III privind coronavirusul ieri, când numărul cazurilor de infectare a depășit o sută, după confirmarea îmbolnăvirii a trei liberali. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, Scenariul III presupune, între altele, faptul că „Cele șapte clinici de boli infecțioase din țară vor prelua doar cazurile grave și critice, iar cele județene cazurile mici și medii. Cazurile non-coronavirus vor ajunge în alte spitale, după separarea în centre de triere.”

Reamintim că premierul Ludovic Orban, împreună cu alți parlamentari ai PNL, au fost testați vineri pentru coronavirus, după ce au intrat în contact cu senatorul PNL Vergil Chițac, depistat pozitiv la testul pentru coronavirus. Rezultatele testelor premierului și ale altor 11 parlamentari ai PNL au ieșit negative.

Totuși, după comunicarea veștii, premierul Orban a anunțat că senatorii PNL, liderii partidului, dar și membrii guvernului care au interacționat cu Chițat se vor autoizola, iar ulterior autoritățile au decis însă instituirea de noi reguli privind interacțiunea cu cetățenii a angajaților din serviciile publice, iar membrii Guvernului și oficialii de rang înalt pot ieși din izolare, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție, purtând măști și păstrând o distanță de cinci metri față de persoanele care nu se află în izolare. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday