Gazele cu livrare în ianuarie se tranzacționează la Amsterdam la 147 de euro pentru un megawatt-oră, cea mai mare cotație pentru această piață și aproape de recordul atins pe piața spot în urmă cu doar două luni, de 155 de euro pentru un megawatt-oră.

Acesta este efectul scăderii volumului livrărilor din Rusia către Europa prin conducta Yamal (Belarus-Polonia-Germania). Operatorul de rețea Gascade a transmis că Gazprom ar fi început să încarce gazoductul Nord Stream 2, încă nedeschis și acesta ar fi motivul scăderii livrărilor prin conducta Yamal. Rusia face astfel presiuni suplimentare pentru deschiderea noii conducte, provocând scumpirea prețului gazelor.

În schimb, cotațiile petrolului european, în general corelate cu cele ale gazelor naturale, au scăzut cu -5% (BRENT, 69 USD/baril), pe fondul temerii că valul Omicron ar putea determina scăderi masive ale consumului, mai ales că mai multe țări europene au început deja să introducă carantine stricte sau să înăsprească restricțiile existente. Petrolul american (WTI) a pierdut peste 6%, fiind tranzacționat la 66,44 de dolari pentru un baril.

Olanda este una din țările care a revenit de astăzi la carantină strictă, în timp ce Germania și Franța au introdus restricții severe pentru cei care vin din Marea Britanie.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday