Potrivit raportului Națiunilor Unite, indicele prețurilor produselor alimentare a înregistrat o medie de 123 puncte în iulie 2021, cu 1,2% mai mic decât luna precedentă. Indicele urmărește modificările prețurilor internaționale ale produselor alimentare cele mai comercializate la nivel global (cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr). 

Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost cu 3% mai mic în iulie decât în ​​iunie, determinat de scăderea de la o lună la alta a prețurilor internaționale ale porumbului, asociată cu producții preconizate mai bune decât precedentele în Argentina și cu perspective îmbunătățite de producție în Statele Unite. Au scăzut, de asemenea, prețurile și ale altor cereale, cum ar fi orzul și sorgul, reflectând o cerere mai mică de import. 

Cu toate acestea, cotațiile grâului au crescut cu 1,8% în iulie, atingând cel mai înalt nivel al ultimilor șapte ani, parțial din cauza îngrijorărilor cu privire la secetă și condițiile de cultură din America de Nord. În același timp, prețurile internaționale ale orezului au atins minimul ultimilor doi ani, afectate de mișcările valutare și de un ritm lent al vânzărilor cauzate de costurile ridicate ale transportului și de obstacolele logistice.

Prețurile lactatelor au scăzut cu 2,8% față de iunie, afectate de activitatea de piață mai lentă din emisfera nordică din cauza vacanțelor de vară. Și prețul uleiului vegetal a scăzut cu 1,4% față de iunie, la minimul ultimelor cinci luni, ca urmare a ieftinirii uleiurilor de soia, rapiță și semințe de floarea-soarelui. 

În schimb, zahărul s-a scumpit cu 1,7% în iulie, pentru a patra lună la rând. Creșterea a fost cauzată de prețurile țițeiului, precum și de incertitudinile cu privire la impactul înghețurilor recente asupra culturilor din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume. Creșteri de prețuri s-au înregistrat și la carnea de pasăre și de vită, în timp de carnea de porc s-a ieftinit.

Sursa: Raport FAO.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday