Potrivit raportului Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește modificările prețurilor internaționale ale produselor alimentare cele mai comercializate la nivel global, indicele prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 135,7 puncte luna trecută, față de 134,1 în decembrie. 

Prețurile mai mari la alimente au contribuit la o creștere sporită a inflației, pe măsură ce economiile își revin din criza determinată de coronavirus, iar Națiunile Unite au avertizat că scumpirile pun în pericol populațiile mai sărace din țările care depind de importuri.

Indicele uleiurilor vegetale a crescut cu +4,2% în ianuarie față de decembrie, atingând un nivel record influențat de disponibilitățile reduse de export și de alte constrângeri din partea ofertei, în special lipsa forței de muncă și vremea nefavorabilă.

De asemenea, prețurile lactatelor au crescut cu +2,4% pentru a cincea lună consecutiv, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate de laptele praf degresat și unt. Și prețul cărnii a crescut în ianuarie, în timp ce zahărul a fost singurul care a înregistrat o scădere de -3,1% față de luna precedentă, datorită perspectivelor favorabile de producție ale marilor exportatori India și Thailanda.

Prețurilor cerealelor au crescut cu doar 0,1%, porumbul înregistrând o creștere de +3,8%, stimulat de îngrijorările legate de condițiile de secetă persistentă din America de Sud. În schimb, prețurile mondiale la grâu au scăzut cu -3,1% pe fondul recoltelor mari din Australia și Argentina.

Sursă: Reuters

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday