Cotațiile cerealelor continuă să crească față de zilele precedente, prețul grâului a atins 11 dolari/bu (aproximativ 404 dolari / tonă) la bursa de la Chicago, un avans de +13%. Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb și grâu, conform Washington Post. 

Este, de asemenea, cel mai mare exportator mondial de ulei de semințe de floarea soarelui, o componentă importantă a aprovizionării mondiale cu ulei vegetal. Împreună, Rusia și Ucraina furnizează 29% din toate exporturile de grâu și 75% din exporturile globale de ulei de floarea soarelui.

Petrolul a ajuns, totodată, la cea mai mare cotație din ultimii nouă ani. Prețul țițeiului Brent a crescut cu +4,7%, la peste 118,2 dolari pe baril, cea mai mare valoare din februarie 2013. Este cu aproape 50% mai scump decât era la finalul lui 2021. West Texas Intermediate, indicele american, a crescut cu până la +3,7%, la 114,7 de dolari. 

Conflictul a afectat și cotațiile gazelor naturale. Prețurile de pe piața europeană au crescut cu peste 40%, până la 173 de euro pe megawatt/oră, potrivit Financial Times. 

Sursă alternativă: Financial Times  

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday