Prețul petrolului a atins marți un nou maxim al ultimilor patru ani, pe fondul sancțiunilor impuse de SUA împotriva Iranului, scrie Reuters. Țițeiul Brent se tranzacționează cu 81,69 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014 până în prezent.

Sancțiunile pe care Statele Unite ale Americii le vor aplica Iranului urmează să intre în vigoare din 4 noiembrie, potrivit Reuters, care arată că Washingtonul pune presiune pe companiile mari să se conformeze și să înceapă să reducă achizițiile din Iran.

„Iranul va pierde un volum considerabil de export și, ținând cont de reticența OPEC și a altor producători de a crește livrările, piața nu va avea capacitatea de a acoperi deficitul ofertei”, a declarat directorul la nivel global pentru strategii pe piețele de mărfuri la banca franceză BNP Paribas, citat de Reuters.

În timp ce Marea Britanie, China, Franța, Germania, Rusia și Iranul au declarat luni că sunt hotărâte să dezvolte mecanisme de plată pentru a continua tranzacționarea, în ciuda sancțiunilor impuse de SUA, majoritatea analiștilor se așteaptă ca Washingtonul să reducă oferta de petrol cu 1 milion sau 1,5 milioane de barili pe zi.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday