Gazele naturale de referință pentru piața europeană, de la Amsterdam (TTF), s-au tranzacționat astăzi cu peste 150 de euro/MWh. În cursul dimineții, urcase pentru scurt timp și cu 13%, la 157 de euro, cel mai mare nivel de la jumătatea lunii octombrie. Există temeri că odată cu venirea iernii, va crește cererea de gaze naturale, în contextul în care se prefigurează o scădere a temperaturilor în următoarele zile în toată Europa.

Stocurile din UE sunt pline în proporție de aproximativ 93,4%, în scădere ușoară față de finalul săptămânii trecute. De asemenea, analiștii spun că există probleme de procesare a gazelor naturale atât la terminale din Norvegia, cât și din Marea Britanie.

Reamintim, săptămâna trecută, miniștrii energiei din UE nu au reușit să ajungă la un acord privind plafonarea prețului la gazele naturale la 275 euro/MWh și urmează să discute din nou pachetul energetic pe 13 decembrie.

Grafic/Date: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday