UE va convoca o reuniune de urgență a miniștrilor energiei, pe măsură ce prețurile gazelor continuă să crească semnificativ, atingând vineri un maxim istoric european și amenințând să trimită economia regiunii într-o recesiune profundă. 

Premierul ceh Petr Fiala a declarat că cehii, în calitate de deținători ai președinției rotative a Consiliului European, vor convoca miniștrii energiei pentru a “discuta măsuri specifice de urgență pentru a aborda situația energetică”. Ministrul ceh al comerțului, Jozef Sikela, a spus că întâlnirea ar trebui să aibă loc “în cel mai scurt timp posibil”. 

Anunțul a venit pe măsură ce prețurile gazelor europene TTF au atins vineri un record de peste 343 de euro/MWh, amenințând serios industriile consumatoare de energie. Asociația europeană a industriei de îngrășăminte a avertizat vineri că 70% din producția din Europa a fost redusă de prețurile mari ale gazelor, ilustrând modul în care criza energetică se răspândește în industrii și amenință sectoare întregi, de la fabricarea sticlei la producția de alimente. 

În iulie, miniștrii UE au convenit asupra unei reduceri voluntare a cererii naționale de gaze cu 15% între august și martie, un obiectiv care ar putea deveni obligatoriu dacă criza devine mai acută în timpul iernii. Prețul de referință al gazului în Europa a crescut cu aproape o treime în ultima săptămână, deoarece comercianții se grăbesc să își asigure aprovizionarea înainte de iarnă. 

Livrările de gaz sunt insuficiente de când Rusia a redus exporturile către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 în iunie. Guvernele din întreaga Europă se confruntă cu o criză a costului vieții determinată de invazia Ucrainei de către Rusia și de reducerile ulterioare ale aprovizionării cu gaze, iar prețurile sunt de peste 10 ori mai mari decât cele din SUA, potrivit FT.

Sursă: Financial Times

Date/Grafic: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday