Cotațiile gazelor naturale americane au depășit pentru scurt timp pragul de 9,7 dolari pentru un milion de unități termice britanice (MMBtu), un nivel nemaivăzut din iulie 2008, principalul factor fiind cererea internă și internațională mai mare.

SUA au devenit cel mai mare exportator de gaze lichefiate din lume, pe fondul eforturilor de a asigura energia Uniunii Europene. Americanii și-au crescut cu 12% capacitatea, iar UE a primit luna trecută mai multe gaze lichefiate din SUA decât gaze pe conductă din Rusia, pentru prima dată în istorie.

Trading Economics explică faptul că, pe lângă consumul ridicat de energie electrică în multe regiuni din SUA care se confruntă cu temperaturi extreme, creșterea cererii internaționale contribuie, de asemenea, la majorarea prețului la gaze, mai ales în urma anunțului Gazprom conform căruia va reduce debitele prin conducta Nord Stream 1 la aproximativ 20% din capacitatea sa normală, forțând astfel cumpărătorii europeni să găsească alți furnizori.

În Europa, cotația gazului TTF Amsterdam s-a apreciat astăzi cu 14% la 201,75 euro pentru un megawatt-oră, cel mai ridicat nivel din martie, după ce țările UE au ajuns la un acord pentru reducerea voluntară a consumului de gaze cu 15% începând de luna viitoare. Prețurile au scăzut ulterior la puțin sub 200 de euro.

Scopul reducerii cererii de gaz este de a face economii înainte de iarnă, pentru a ne pregăti pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care folosește continuu sursele de energie drept armă de război”, a declarat Consiliul UE într-un comunicat.

Surse: CNBC, Trading Economics

Sursă foto: Thossaphol Somsri / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday