Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut duminică o încetare imediată a bombardamentelor din partea de est a țării, unde confruntările dintre separatiștii pro-ruși din Donbass și forțele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile.

Liderul a mai spus că Ucraina sprijină discuțiile de pace din cadrul Grupului de Contact Trilateral (TCG), din care face parte împreună cu Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Suntem în favoarea intensificării procesului de pace. Susținem convocarea imediată a TCG și introducerea imediată a unui regim de tăcere“, a declarat Zelenski pe Twitter, după o convorbire telefonică între acesta și președintele Franței, Emmanuel Macron.

Tot astăzi, Macron l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre situația din Ucraina. Apelul, care ar fi durat aproape două ore, a reprezentat “un ultim efort posibil și necesar pentru a evita un conflict major în Ucraina”, a declarat Palatul Elysee înaintea convorbirii dintre cei doi șefi de stat.

În timpul apelului, Vladimir Putin a dat vina pe Ucraina pentru escaladarea tensiunilor din regiunea Donbas, dar ulterior cei doi lideri au fost de acord să găsească o soluție diplomatică pentru a rezolva criza din Ucraina. În acest sens, miniștrii de Externe ai ambelor țări se vor întâlni în următoarele zile pentru a lucra împreună și a stabili un “nou ordin de securitate în Europa”, a transmis Administrația Franceză.

Discuția dintre Putin și Macron vine la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus lui Macron că nu va răspunde la ceea ce el a numit “provocările” Rusiei și că rămâne deschis “dialogului” cu Moscova.

Surse: Reuters, Kyiv Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday