Update 18:30. Conform Reuters, un oficial turc afirmă că încă nu s-a luat decizia închiderii strâmtorilor pentru navele militare a Federației Ruse.

Îi mulțumesc prietenului meu, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și populației Turciei pentru sprijinul lor puternic. Interzicerea trecerii navelor de război rusești în Marea Neagră și sprijinul militar și umanitar semnificativ pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Oamenii din Ucraina nu vor uita niciodată acest gest”, a transmis președintele ucrainean pe Twitter.

Totuși, un răspuns din partea guvernului de la Ankara care să confirme afirmațiile liderului ucrainean nu a venit încă. Conform Convenției de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor, din 1936, Turcia deține controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele și poate limita trecerea navelor de luptă în timpul războiului sau dacă se simte amenințată.

Vineri, ministrul turc de externe a precizat că nu poate restricționa accesul navelor de război rusești în Marea Neagră prin strâmtorile sale, așa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze regăsite într-un pact internațional care prevede că navele au dreptul să se întoarcă la bazele militare de unde au fost detașate. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday