UPDATE: Ministerul ucrainean de Externe se declară recunoscător pentru implicarea Turciei și a președintelui Erdogan în eforturile diplomatice și umanitare, dar subliniază că nu a ajuns la un consens cu Rusia în privința aspectelor prezentate de președintele turc: “Clasificarea subiectelor-cheie din negocieri în patru sau mai multe puncte este incorectă. Multe probleme diferite sunt discutate simultan în subgrupuri de negociatori“.
“Nu renunțăm la cererile noastre. Insistăm pentru încetarea focurilor, pentru garanții de securitate și integritate teritorială. Limba ucraineană este și va rămâne singura limbă de stat din Ucraina“, mai transmite Ministerul într-un comunicat de presă.
Știrea inițială
Președintele Turciei, țară care încearcă să medieze discuțiile de pace, a afirmat în marja summitului NATO de ieri că Rusia și Ucraina “se apropie de un consens” cu privire la mai multe puncte de negociere, precum “aderarea la NATO, dezarmarea, securitate colectivă”, precum și la utilizarea limbii ruse drept limbă oficială. “Vom continua discuțiile noastre atât cu domnul Putin, cât și cu domnul Zelenski, iar prin efortul nostru urmărim ca cei doi să se întâlnească la aceeași masă”, a adăugat Recep Erdogan. Președintele turc a precizat însă că Rusia și Ucraina nu reușesc să se înțeleagă în privința Crimeei și Donbasului, în condițiile în care “Kievului îi este imposibil să renunțe la acestea”.
În context, Erdogan l-a lăudat pe Zelenski pentru cum a negociat în ultimele săptămâni și a spus că a dat dovadă că este “un lider inteligent”, din moment ce a spus că orice modificare a Constituției Ucrainei în urma negocierilor cu Rusia, precum și schimbările privind statutul Crimeei și al teritoriilor Luhansk și Donețk, pot fi adoptate doar prin referendum. Președintele Turciei a adăugat că în următoarele zile va vorbi personal atât cu Putin, cât și cu Zelenski, pentru a discuta toate deciziile adoptate de NATO și UE în această săptămână.
Referitor la sancțiunile impuse, Erdogan a subliniat că Ankara nu va viza direct sectorul energetic al Rusiei: “Aproape jumătate din gazul natural pe care îl folosim este cumpărat din Rusia. Separat, facem centrala nucleară Akkuyy cu Rusia. Nu putem să-i dăm la o parte. Nu-mi pot lăsa oamenii în frig și nu pot opri industria”.
Surse: Administrația prezidențială a Turciei, Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.