Potrivit președintei Maia Sandu, Moldova are în vedere sancțiuni pentru cetățenii săi care luptă pentru Rusia în Ucraina. Moscova a lansat o mobilizare “parțială” săptămâna trecută pentru a-și întări trupele în Ucraina, iar în regiunea moldovenească separatistă Transnistria sunt aproximativ 200 de mii de persoane cu dublă cetățenie moldo-rusă.

Potrivit Maiei Sandu, “Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia FR, și se înrolează de partea agresorului”, a precizat președinta Moldovei în cadrul briefingului de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate desfășurată vineri.

Doamna Maia Sandu a mai precizat că între Moldova și Moscova au loc dialoguri pentru a preveni cazurile de chemare la luptă a cetățenilor săi.

Rusia are “trupe de menținere a păcii” staționate în Transnistria de la începutul anilor 1990, când cea mai mare parte a regiunii Transnistria a fost preluată prin conflict armat de sub controlul moldovenilor.

Surse: Reuters, Președinția Republicii Moldova.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday