Subliniem că, având în vedere progresul semnificativ implementarea Acordului de Asociere și reformelor interne, precum și provocările actuale de securitate, Ucraina merită statutul de candidat la UE, iar Lituania și Polonia vor sprijini Ucraina în atingerea acestui obiectiv, se arată într-o declarație comună, semnată la Kiev de către președinții Ucrainei, Poloniei și Lituaniei.

Declarația comună a celor trei state solicită, de asemenea, comunității internaționale “introducerea rapidă” a unor sancțiuni “dure” împotriva Rusiei. Cu acest prilej, cei trei lideri au făcut declarații la Kiev și pe tema ultimelor evenimente din estul Ucrainei. Președintele Volodimir Zelensky a declarat că prezența militară a Federației Ruse în Donbas s-a ascuns în spatele uniformelor separatiste și acum se observă că acest lucru este o abatere unilaterală de la prevederile acordului de la Minsk”. Liderul ucrainean a salutat, de asemenea, decizia de ieri a cancelarului german Olaf Scholz de a suspenda procesul de avizare a gazoductului Nord Stream 2.

Liderul polonez Duda Andrzej spune că țara sa este “foarte îngrijorată de fiecare mișcare a președintelui Putin” în condițiile actuale de criză: Urmărim cu atenție situația și, din păcate, mișcările Rusiei reprezintă o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga noastră regiune și pentru întreaga Uniune”, a adăugat acesta.

La rândul său, Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, spune că ultimii pași ai guvernului de la Moscova nu sunt o supriză. Marți, Klaus Iohannis și președintele Poloniei au convocat pentru vineri, la Varșovia, summitul “București 9” alături de celelalte state membre, pentru a “ne demonstra unitatea” în privința tensiunilor cu Rusia. 

Surse alternative: Reuters, Sky News 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday