Președintele Polonie, Andrzej Duda, este primul șef de stat care a vorbit în parlamentul de la Kiev, de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Acesta le-a spus parlamentarilor că ”doar Ucraina are dreptul să decidă în privința viitorului ei” și a criticat ”vocile îngrijorătoare” care susțin că țara ar trebui să cedeze cererilor președintelui rus Vladimir Putin în speranța de a pune capăt invaziei Moscovei.

Andrzej Duda a declarat în fața parlamentarilor ucraineni că cedarea chiar și ”unui centimetru” din teritoriul țării ar fi o lovitură pentru întreg Occidentul și a reasigurat Kievul de sprijinul puternic al Varșoviei pentru candidatura sa de aderare la Uniunea Europeană.

În timpul discursului, întrerupt de mai multe ori de aplauzele din sală, președintele polonez a reiterat faptul că nimic nu poate perturba solidaritatea dintre țara sa și Ucraina. Polonia este o puternică susținătoare a Ucrainei și a condamnat în nerepetate rânduri invazia rusă.

Într-un interviu acordat agenției de presă Reuters, sâmbătă, negociatorul principal al Ucrainei a exclus o încetare a focului sau orice acord cu Moscova care implică cedarea unui teritoriu.

Surse alternative: Reuters, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday