Astăzi a avut loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), sub conducerea președintelui Klaus Iohannis, în sistem de videoconferință specială. La final, președintele a făcut o declarație de presă în care a anunțat măsurile adoptate în ședință.

”Strategia Națională de Apărare a fost elaborată în contextul pandemiei. În aceste condiții speciale, relațiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, ceea ce sporește impredictibilitatea mediului internațional.”, a spus șeful statului. ”Noua strategie oferă răspunsuri la întrebările esențiale privind obiectivele naționale prioritare pentru securitatea României.”, a completat președintele.

Totodată Klaus Iohannis s-a referit și la situația generată de pandemie: Vom reuși să depășim situația și să reducem și alte restricții, dacă vom rămâne vigilenți și responsabili.

Principalele declarații:

”Punctul central l-a constituit analiza noii Strategii Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024. Vă prezint mai multe aspecte din această strategie.

A fost elaborată în contextul unei pandemii care a declanșat o criză economică profundă. Relațiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, sporind volatilitatea mediului de securitate internațional. Perspectiva unei evoluții ciclice a virusului ne obligă să creștem capacitatea de gestionare pe multiple planuri: medical, ordine publică, educație, servicii, reziliența economică.

Președintele Klaus Iohannis – declarații după CSAT

Președintele Klaus Iohannis – declarații după CSAT[sursa: Administraţia Prezidenţială]

Posted by Epoch Times Romania on Wednesday, 27 May 2020

Noua strategie oferă răspunsuri la întrebările esențiale privind obiectivele naționale prioritare pentru securitatea României. Arată ce avem de făcut. Politicile din domeniul securității naționale vor fi create având ca beneficiar principal cetățeanul.

Pe lângă apărarea armată, strategia vizează și politica externă, ordinea publică, educația. Este un instrument ce fundamentează o direcție.

România trebuie să-și apere cetățenii. Este țara care-și apără valorile, interesele, simbolurile. Știe să-și protejeze patrimoniul.

SUA și NATO sunt piloni ai politicii noastre externe și de securitate. Strategia noastră propune un management cu accent pe gestionarea integrată a riscurilor. Este o abordare determinată de schimbarea de paradigmă de la nivel global.

Încurajăm colaborarea mai eficientă, prin constituirea unui grup de intervenție strategică. Noua strategie se bazează pe o diagnoză clară a Statului Român.

Este prioritară modernizarea cadrului legislativ.

Siguranța cetățeanului rămâne un element cheie al abordării strategiei. Pe cale de consecință, gestionarea securității presupune și participarea societății civile.

Noua strategia națională se bazează pe o diagnoză clară a statului roman și a instituțiilor publice.

Pe ordinea de zi au fost și alte puncte la care mă voi referi pe scurt.

Am aprobat forțele armate al României care vor putea fi puse la dispoziție pentru misiuni în afara țării. Am aprobat programul pentru înzestrarea armatei până în 2026.

În finalul acestei declarații țin să fac unele precizări legate de evoluția epidemiei. Numărul rămâne destul de constant, ceea ce înseamnă că ne menținem pe un platou. Vom depăși și această etapă, dacă vom rămâne vigilenți. Dragi români, vă doresc multă sănătate.”

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday