Klaus Iohannis l-a desemnat marți pe Ludovic Orban să formeze noul Executiv. Liderul PNL are termen zece zile în care să meargă cu lista Guvernului și programul de guvernare în Parlament, pentru a cere votul de învestitură.

Președintele a declarat că „moțiunea de cenzură a fost real succes pentru Opoziție. După consultările cu partidele parlamentare, am tras concluzia că se conturează un guvern în jurul PNL. Am decis să desemnez următorul premier al României în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL.”

Iohannis a mai afirmat că „PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși, chiar dacă e dificil, să-și asume guvernarea în această perioadă de tranziție. Guvernul care va fi instalat va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Dacă veni vorba de alegeri, personal cred că alegerile anticipate sunt o soluție foarte bună, dar nu cu Guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus e o zi pierdută.”

Ludovic Orban a participat la declarații alături de Klaus Iohannis. Acesta a spus: „Am încredere în toți partenerii care au fost alături de noi de a pune punct guvernării PSD și sunt convins că vom găsi discernământ, deschidere și interes pentru servirea cetățeanului în toate discuțiile pe care le vom purta ulterior, pentru că orice zi de întârziere înseamnă menținerea PSD la putere.”

Amintim că președintele a avut vineri consultări cu partidele parlamentare pe tema noului Guvern, iar la finalul consultărilor a anunțat că acestea vor continua în formulă restrânsă și că luni sau marți va face public numele premierului. Totodată, șeful statului a declarat că se conturează un Guvern PNL sau în jurul PNL. 

Fiecare dintre partide, cu excepția PSD care nu a fost prezent la consultări, a avut puncte de vedere diferite. PNL a susținut la întâlnirea cu președintele Iohannis că este în favoarea alegerilor anticipate, dar s-a arătat dispus să formeze și noul Executiv, în timp ce USR a susține că „alegerile anticipate sunt soluția morală” pentru a ieși din această criză politică.

Luni seară, liderii USR au decis să refuze intrarea la guvernare și să susțină în continuare organizarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp posibil. USR impune patru condiții pentru acordarea unui vot de învestitură unui nou guvern. Printre ele, alegerea primarilor în două tururi și anularea recursului compensatoriu.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a afirmat într-o postare pe Facebook că partidul său nu va susține guvernul PNL: „Nu am văzut în niciun fel modul în care un Guvern PNL răspunde așteptărilor societății așa că nu se pot baza pe voturile noastre”.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la Digi24, după consultările de luni cu Klaus Iohannis, că ALDE nu va vota noul Executiv dacă PMP va face parte din el.

Tot luni seara, Eugen Tomac a anunțat prioritățile PMP în perspectiva susținerii noului guvern: revenirea la alegerea primarilor în două tururi, necesitatea de a reduce numărul de parlamentari la 300 sau înființarea unui Minister pentru Relația cu R. Moldova.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că Uniunea nu a susținut și nu susține alegerea primarilor în două tururi, iar prioritățile noului Guvern trebuie să fie altele, respectiv rectificarea bugetară și proiectul bugetului pe anul viitor.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Acum puține zile a trecut moțiunea de cenzură și a căzut guvernul pesedist. Este foarte bine așa. PSD din 2017 până acum a avut trei guverne care au dăunat grav. PSD a inhibat efectiv dezvoltarea României și ne-a ținut pe loc. Acest lucru a fost până la urmă constatat de toate partidele din Opoziție și așa a fost posibilă moțiunea de cenzură care a fost un real succes pentru Opoziție. După consultările cu partidele politice parlamentare și formațiunile politice parlamentare am tras concluzia pe care am spus-o și anterior, că se conturează un guvern în jurul PNL.

Repet, PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși, chiar dacă e dificil, să-și asume guvernarea în această perioadă de tranziție. Fiindcă despre asta vorbim. Guvernul care va fi instalat va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Dacă veni vorba de alegeri, personal cred că alegerile anticipate sunt o soluție foarte bună, dar nu cu Guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus e o zi pierdută.

Am decis să desemnez următorul premier al României în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL. Cel mai mare partid din Opoziție, promotorul principal al moțiunii. Așa e democratic corect, așa se va întâmpla.”

Articolul 103 din Constituție stabilește că Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament, conform News.ro.

Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Odată cu depunerea jurământului de învestitură în fața președintelui Iohannis, noul Guvern își poate începe activitatea.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday