Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație după decizia CEDO în cazul Kovesi. Șeful statului consideră că „o asemenea decizie a CEDO, fără precedent, nu poate rămâne fără consecințe” și a solicitat Curții Constituționale să revizuiască d„e îndată nu numai decizia legată de revocare, dar și deciziile luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”.

Principalele declarații:

Astăzi CEDO a decis că doamnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentate în urma deciziei CCR. de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt esențiale pentru o societate democratică.

Drepturile fundamentele depășesc granițele unui stat. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, CCR a decis revocarea sa din funcția la propunerea unui ministrul al Justiției de proastă amintire.

https://www.facebook.com/epochtimesro/videos/1117964438558353/?q=epocht%20imes&epa=SEARCH_BOX

O asemenea decizie CEDO, fără precedent, nu poate rămâne fără consecință. Credibilitatea CCR, afectată de decizii controversate în ultimii ani, este și mai puternic zdruncinată. CCR face parte din ansamblul autorităților statului român, fiind obligată să respecte Constituția. CCR are obligația de revizuire de îndată nu numai a deciziei referitoare la Kovesi, dar și deciziile luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice.

Hotărârea CEDO ne arată cât de necesară este o reformă a acestei instituții. E clar că Parlamentul de azi, dominat de PSD, a dovedit că nu e capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor. Timp de trei ani, PSD a orchestrat comisii peste comisii menite să discrediteze pe toți care ar fi putut să-i împiedice să-i atingă scopul.”

Laura Codruța Kovesi a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român. Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că prin decizia de demitere (a CCR) fostului procuror-șef al DNA i s-a încălcat dreptul la liberă exprimare a unei opinii profesionale, precum și dreptul la Justiție.

 Laura Codruța Kovesi, după Decizia CEDO: Nu am depus o cerere pentru despăgubiri bănești, pentru că am considerat că decizia CEDO este suficientă pentru mine ca remediu. Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani!

Ludovic Orban: Decizia CEDO în cazul Kovesi este dovada compromiterii actualei Curți Constituționale. Trebuie reanalizat modul în care se compune și funcționează CCR, astfel încât să fie prevenite viitoare derapaje.

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader: Pe firul acestui proces de demitere au fost practic trei factori care și-au împlinit misiunea. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci a deciziei CCR – ea se execută.

Preşedintele Curţii Constituţionale: Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic. Se vor face comentarii la adresa noastră, este evident, că de-aia este democraţie.

Ministerul Justiției propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția, după decizia CEDO în cazul Kovesi. Menționează că a înaintat propunerea în urma consultărilor cu premierul Orban.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday