Principalele declarații:

  • De regulă, după alegeri prima dată se constituia parlamentul și apoi convocam consultări pentru formarea guvernului. Acum, fiind pandemie, am convocat mai repede consultările. Nu vreau să avem discuții în contradictoriu și dăunătoare după formarea guvernului.
  • Partidele, la noi, sunt încă în faza în care învață cum se formează coaliții. Am mai avut coaliții care au funcționat bine. Ce să caute președintele în negocieri între partide? Așa funcționează politica de când sunt partidele.
  • Lucrurile sunt complicate în negociere. Sunt programe diferite, viziuni diferite. Trebuie să avem răbdare ca partidele să ajungă la o înțelegere. Într-o țară europeană s-a format guvernul după 2 ani și jumătate de negocieri. Trebuie să avem puțină răbdare să vedem cum negociază partidele. Eu, ca președinte, aștept să formeze o majoritate și să îmi propună un nume. Dacă este Orban îl voi accepta, dacă este Cîțu îl voi accepta.
  • Să avem puțină răbdare, să urmărim aceste negocieri, fără să se implice prin articole de presă, prin intervenții. Motivul principal pentru care nu s-au înțeles este că au încercat unii să negocieze via media, ceea ce nu se face.
  • Despre demisia lui Orban: Mi s-a părut un gest corect și absolut onorabil în condițiile în care PNL nu a obținut numărul de voturi pe care îl aștepta. Dacă se formează o coaliție care are majoritate în parlament și îl propune pe Ludovic Orban, da, îl accept.
  • Nu se comunică rezultate intermediare, cine cu cine s-a certat. Acesta este un lucru contraproductiv, iar încrederea partidelor are de suferit. Nu facem decât să ridicăm partide extremiste, anti-sistem.
  • Optimal ar fi ca noul guvern să fie instalat imediat după Crăciun. Nu cred că sunt șanse ca noul guvern să fie investit până la Crăciun.
  • Din informațiile mele niciun alt partid nu negociază cu PSD. Desigur, PSD a obținut cele mai multe voturi. Președintele ar putea desemna o persoană din partidul care ar fi avut peste jumătate din mandate. În orice altă situație președintele are deplină libertate de a nominaliza o persoană care poate coagula o majoritate. Acel narativ al PSD că ei ar trebui să primească guvernarea este unul fals.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday