Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, în urma unei videoconferințe cu șefii de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, pe tema măsurilor privind gestionarea COVID-19.

Președintele  consideră că „măsurile adoptate, oricât de drastice ar părea, sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare” și face un apel către toți cetățenii să respecte măsurile impuse de guvern.

„Acest moment este unul definitoriu pentru capacitatea noastră de a fi uniți. Mai mult decât virusul ne poate face rău panica și iresponsabilitatea. Acum este momentul să fim buni cetățeni, pentru că de asta depinde sănătatea și viața noastră. Am demonstrat că noi putem câștiga orice luptă, cu condiția să fim uniți și să ne protejăm fiecare membru” a mai declarat șeful statului.

Principalele declarații ale președintelui:

„Riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat la nivel național, european și global. În această seară, am vorbit cu toți liderii statelor UE despre evoluția situațiilor în țările noastre. Prioritatea 0 este protejarea cetățenilor.

Cu toții suntem de acord că este necesar să ne coordonăm eforturile pentru combaterea coronavirusului, doar așa vom reuși să gestionăm eficient această criză și doar așa vom preveni efecte grave asupra economiilor europene. Am convocat deja pentru mâine la ora 11 o discuție cu premeirul și ministrul Finanțelor.

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/2547025375555537/?q=privesc%20eu&epa=SEARCH_BOX

 

Numărul mic de cazuri confirmate în România se datorează în bună parte măsurilor preventive și modului eficient în care au acționat autoritățile române. Toate măsurile adoptate, oricât de drastice ar părea, sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare. E vital să facem acum sacrificii pentru a evita pe viitor să facem altele mai mari, și pentru a proteja familiile.

Siguranța și sănătatea cetățenilor români e prioritatea 0, orice alt lucru trece în plan secund. Nu vom ezita să implementăm toate măsurile care se impun. Efortul autorităților nu va fi suficient fără cooperarea românilor. Fac apel la responsabilitatea fiecăruia, respectați cu strictețe măsurile luate de guvern și protejați-vă pe dumneavoastră și pe apropiați. Pe cetățenii din Italia îi îndemn să respecte recomandările autorităților de acolo. Cu grijă și responsabilitate vom depăși perioada rea.

Acest moment este unul definitoriu pentru capacitatea noastră de a fi uniți. Mai mult decât virusul ne poate face rău panica și iresponsabilitatea. Acum este momentul să fim buni cetățeni, pentru că de asta depinde sănătatea și viața noastră. Am demonstrat că noi putem câștiga orice luptă, cu condiția să fim uniți și să ne protejăm fiecare membru.

În aceste momente dificile, pericolul infectării cu COVID-19 e dublat de cel al dezinformării. Trebuie continuate în ritm susținut campaniile de informare la nivel național.

Fac un apel ca românii să renunțe o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare, mai ales în zonele care sunt de obicei aglomerate. „Paza bună trece primejdia rea” sunt cuvintele după care trebuie să ne ghidăm comportamentele în aceste zile.”

Declarațiile președintelui Iohannis vin în completarea deciziilor luate ieri. Amintim că Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis marți închiderea tuturor școlilor din România începând de miercuri, 11 martie, până pe 22 martie. Există posibilitatea ca măsura să fie prelungită, dacă situația o va impune. 

Totodată, CNSSU a decis suspendarea transporturilor regulate de persoane pentru toate cursele Italia-România din 10.03 până pe 21.03, ora 12. Principalele decizii pot fi consultate aici.

Ludovic Orban a declarat în cadrul ședinței de guvern de marți seara că trebuie crescută capacitatea la nivel județean pentru gestionarea cazurilor de coronavirus sau de izolări la domiciliu. „După cum evoluează epidemia în alte țări, probabil instituim în primă fază izolarea la domiciliu, dar trebuie urmărit aici numărul de cazuri pe zone. În plus, e o chestiune legată de controlul izolării la domiciliu. În afară de verificările pe care le faceți prin Poliție și Jandarmerie trebuie responsabilizați reprezentanții autorităților locale pentru verificare, inventarierea situațiilor de persoane și familii care au nevoie de susținere pentru aprovizionare. Transmiteți prin prefecți că nu există probleme legate de buget”, a spus Orban.

În plus, unitățile de alimentare publică (supermarketurile) trebuie să ia măsuri de dezinsecție (coșuri de cumpărături, butoane lift, etc) precum și evitarea aglomerației în zonele caselor de marcat. Totodată, furnizorii publici și privați de transport de persoane sunt obligați să dezinfecteze mașinile (barele, ușile), iar toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura materiale pentru igienă personală.

„Supermarketurile, magazinele au obligația de a dezinfecta des cărucioare, suprafețe, clanțe și de a lua măsuri pentru evitarea aglomerației, mai ales la casele de marcat”, a spus aseară Marcel Vela.

Până la data de 10 martie, pe teritoriul României au fost confirmate 29 de cazuri de infectare cu coronavirus, iar 12 au fost depistate doar în ultima zi.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday