”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris președintele Iohannis pe Facebook.

Marți, Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei în Dosarul 10 august în care erau anchetați foști șefi ai Jandarmeriei pentru actele de violență împotriva manifestanților. Decizia este una definitivă.

Imediat după anunțarea deciziei mai multe grupuri civice au contestat decizia de clasare a dosarului 10 august și au anunțat că vor face plângere la CEDO.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a solicitat, azi, Consiliului Superior al Magistraturii să ia o poziție privind apărarea independenței sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în spațiul public conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în Dosarul 10 august. ”Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuții din spațiul public și să aibă o reacție, pentru că o astfel de percepție poate afecta reputația întregului sistem judiciar în ansamblul său și nu este corect și nu este de dorit să se întâmple acest lucru”, a declarat Stelian Ion în ședința Consiliului.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday