Președintele Iohannis a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni, la scurt timp după ce Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își va angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Klaus Iohannis spune că revenirea la alegerea primarilor în două tururi este o soluție corectă și că susține decizia Guvernului.

Șeful statului a mai precizat că după ce documentul de angajare a răspunderii va ajunge în parlament, le va „cere parlamentarilor să se reunească într-o sesiune extraordinară pentru a vota”.

Președintele consideră că modificarea legislației electorale nu este neconstituțională, deoarece „nu este o modificare în sensul restrângerii unor drepturi, ci se revine la alegerea în două tururi, o chestiune cerută de partide și de cetățeni”.

Amintim că Marcel Ciolacu a declarat că PSD va depune moțiune de cenzură împreună cu UDMR. „Vom crea o nouă majoritate, dar nu vom propune premier din PSD”, a susținut acesta. Totodată, Dan Barna a declarat ulterior că USR nu va vota o astfel de moțiune.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Astăzi guvernul a decis să își asume răspunderea: se dorește revenirea la alegerea în două tururi. Este o alegere potrivită a guvernului, eu îi sprijin total în acest demers. Este calea corectă de alegere a unui primar.

În acest sens, îi încurajez să meargă mai departe. Astăzi s-a decis în guvern asumarea, în foarte puțin timp documentul va ajunge la parlament, iar atunci le voi cere parlamentarilor să se reunească într-o sesiune extraordinară pentru a vota.

Cu moțiunea, drept să vă spun, sunt destul de sceptic.

Argumentul invocat în ultima vreme de cei care au demonstrat că de trei ani de zile vor să reducă democrația din România. Nu este neconstituțională această asumare, nu este o modificare în sensul restrângerii unor drepturi, ci se revine la alegerea în două tururi, o chestiune cerută de partide și de cetățeni. În acest sens am verificat cu specialiștii din administrație și nu contravine niciunei norme.

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/2692062347547471/

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday