Președintele Iohannis a susținut o declarație de presă la scurt timp după ce parlamentul a demis Guvernul Orban prin moțiune de cenzură. Șeful statului a anunțat că „să ne gândim ce avem momentan în spațiul politic”. Șeful Statului a spus „că lucrurile merg  mai departe, lucrurile se vor mișca și mai departe și nu este cazul să credem că vom intra într-o situație complicată”.

Iohannis a mai spus că mâine va convoca partidele parlamentare la consultări și că cel mai probabil mâine seară va anunță propunerea de prim-ministru.

„Întrebarea este cum va continua politica guvernamentală. Eu am fost și rămân, ca să fie foarte clar, adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm în această logică. Dacă constat că partidele parlamentare nu doresc sau nu reușesc să înțeleagă atunci voi insista să fie votat un guvern cu o agendă reformatoare, construit de PNL și în jurul PNL. Ca să fie foarte clar ce se va întâmpla”, a mai declarat Iohannis.

Principalele declarații:

O moțiune de cenzură a fost depusă și votată. E momentul să ne gândim ce avem momentan în spațiul politic. Vedem un guvern liberal care vine cu foarte mult entuziasm, energie, pe un val popular pozitiv, confirmat de toate sondajele publice, un guvern care vrea să facă reforme, care vrea să vină cu măsuri pentru România. Cu proiecte pentru autostrăzi, spitale, clare și bine pregătite pentru a încuraja creșterea economică. Pe scurt un guvern care să repună țara în normalitate.

Pe de altă parte avem o majoritate pesedistă supărată și frustrată, care se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăți guvernarea de la noi din țară. Dacă urmărim discursul politic Guvernul liberal dorește să schimbe lucrurile în bine, să repare greșelile. Pe de altă parte, un PSD care se opune. Din cauza acestui PSD guvernul nu va putea continua reformele începute.

Situația a fost de așteptat după ce anul trecut la europarlamentare, la referendum, la moțiunea care a înlăturat guvernul pesedist, la prezidențiale s-a văzut că românii vor altceva. Dar PSD vrea înapoi la putere, baronii roșii vor la banul public. Astăzi s-au găsit suficienți care au votat moțiunea pe o speță care ar fi îmbunătățit democrația în alegerile locale.

Acum românii se întreabă ce va fi. Pot să vă spun foarte clar, lucrurile merg mai departe. Instituțiile sunt solide. Guvernul va rămâne în funcție cu mai puține atribuții. Merge mai departe guvernarea, lucrurile se vor mișca. Nu e cazul să credem că intrăm într-o situație complicată.

Eu sunt garantul că instituțiile vor funcționa în continuare. Este nevoie de câțiva pași politici. Vor fi făcuți rapid, voi convoca partidele parlamentare la consultări, acestea vor începe mâine la ora 12. Mâine seara, după ce le voi termina probabil voi anunța deja persoana desemnată pentru a forma un nou guvern.

Întrebarea este cum va continua politica guvernamentală. Eu am fost și rămân, ca să fie foarte clar, adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm în această logică. Dacă constat că partidele parlamentare nu doresc sau nu reușesc să înțeleagă atunci voi insista să fie votat un guvern cu o agendă reformatoare, construit de PNL și în jurul PNL. Ca să fie foarte clar ce se va întâmpla.

E inadmisibil să pierdem timp și nervi pentru că PSD nu vrea reforme. Să stea în opoziție, să se transforme într-un partid european. În acest moment soluția cea mai corectă e întoarcerea la electorat. Trebuie să avem alegeri, o majoritate parlamentară care sprijină efortul de reformare, să îmbunătățească viața omului de rând.

Avem partide real construite democratic, care vor să se implice, care se vor pune la dispoziția românilor. Mă voi implica ca și după alegerile parlamentare să construiesc o majoritate solidă, care duce România mai departe.

Până atunci, primul pas a fost făcut spre anticipate. Următorul va fi făcut mâine după consultări, după care voi reveni și vom discuta împreună despre pași pentru a ajunge la rezultatul dorit de români.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday