Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință comună de presă cu președintele Poloniei, Andrej Duda, cu prilejul vizitei celui din urmă în România.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Suntem inițiatorii unor formate importante, precum București 9. Am convenit cu președintele Duda ca România și Polonia să-și intensifice cooperarea pe linia de securitate. I-am mulțumit pentru contribuția Poloniei în România. L-am asigurat că România va continua contribuția sa la grupul de luptă NATO.
  • Avem nevoie urgent de o consolidare consistentă și echilibrată a flancului estic. De o prezență unitară și întărită. Este necesară o prezență militară sporită în țara noastră.
  • Un exemplu clar necesar în acest sens este crearea cât mai rapidă a unui grup de luptă NATO.
  • Am decis astăzi să organizăm la București un Summit al formatului B9 pe care îl voi găzdui aici la Cotroceni. Cu două săptămâni înainte de summitul NATO, ne vom reuni pentru a ne coordona pozițiile în ceea ce privește consolidarea substanțială a flancului estic.
  • Totodată, România și Polonia sprijină ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în UE.
  • Sunt convins că vom reuși să creștem volumul schimburilor comerciale. Am discutat despre proiectele Rail to Sea și Via Carpatica.

Din grupul B9 al NATO fac parte statele din flancul de est al Alianței: România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia. În cadrul summitului de la Madrid care va avea loc în iunie, NATO va adopta un nou Concept Strategic despre care Secretarul General a spus anterior că ”va reflecta noul mediu de securitate, va reangaja valorile noastre și va reafirma unitatea noastră, asigurându-ne că Alianța noastră este potrivită pentru viitor”.

Sursa foto: George Călin / Inquam

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday