La Palatul Cotroceni a avut loc ceremonia publică de semnare a acordului politic pentru continuarea parcursului european al României. La semnarea pactului inițiat de președintele Iohannis au participat liderii a patru partide din opoziție, PNL reprezentat de Ludovic Orban, USR prin Dan Barna, Pro România reprezentat de Victor Ponta și PMP, prin Eugen Tomac. Viorica Dăncilă, președintele interimar al PSD, a anunțat că formațiunea sa nu va semna acordul, după cum informează Mediafax.

Șeful statului susține că pe 26 mai românii au votat pentru UE și contra atacului nemernic PSD-ist asupra justiției. „La alegerile europarlamentare, partidele pro-europene au avut rezultate foarte bune, iar cele care au încercat să demonizeze UE, care au atacat independența justiției, care au construit o guvernare lamentabilă, mai precis PSD și ALDE, au fost drastic sancționate” a declarat acesta.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

„Românii au ieșit în număr mare la vot și au dat un răspuns clar, ferm, și ușor de citit la întrebări. Au răspuns afirmativ peste 6,5 milioane de români, la fiecare întrebare. La alegerile europarlamentare, partidele pro-europene au avut rezultate foarte bune, iar cele care au încercat să demonizeze UE, care au atacat independența justiției, care au construit o guvernare lamentabilă, mai precis PSD și ALDE, au fost drastic sancționate.

Foarte mulți au comentat întrebările, că ar fi slabe, proaste, inutile. Dar s-a întâmplat. A doua zi după vot, spațiul politic s-a schimbat. Iar acest fapt se datorează votului vostru. Acest referendum trebuie implementat. Am analizat cu mare atenție ce au votat români: pentru UE, contra atacului nemernic pesedist asupra justiției, contra guvernării lamentabile.

După consultările cu partidele, am formulat concluziile într-un document dat spre semnare partidelor, un acord național de consolidare a parcursului european.

Au răspuns direct, clar, deschis că semnează: PNL, USR, Pro România, PMP.

Nu m-a anunțat PSD că este interesat de semnare, PSD care, aparent după 27 mai, se schimbase. Nu e așa, PSD nu se schimbă, doar a pierdut primele alegeri dintr-un set mai larg. Urmărește aceleași obiective. Răspunsul care mi l-au dat prim media, a fost practic un refuz. Ei aveau mai multe amendamente decât articolele acestui acord. PSD a dăunat foarte mult României.

Aceste alegeri au reprezentat o victorie a românilor împotriva incompetenței, infatuării pesediste, a atacului la justiție și economie națională. E doar primul pas; urmează încă trei ocazii valoroase pentru a le da lecții pesediștilor. Urmează alegerile prezidențiale, locale și parlamentare.

Românii știu cum să voteze, dar pentru a merge mai departe cu rezultatele votului de acum, trebuie schimbată Constituția. Trebuie îmbunătățită legislația și abandonat discursul împotriva Diasporei, de care iar și-au bătut joc.

Toate aceste lucruri trebuie realizate cu cât mai repede, cu atât mai bine. Pentru a face modificările, e nevoie de un altfel de parlament. Dacă acum 2 ani și jumătate, lucrurile au ajuns unde au ajuns, pentru că nu s-a prevăzut o alternativă, acum lucrăm la ea. Este una serioasă, pro-europeană, iar mulți oameni alături de care lucrez la alternativă se află în sală.

Sunt foarte bucuros că astăzi semnăm acordul național, noi cinci. Această semnare nu e un pas de excludere a celorlalți, Lista semnatarilor rămâne deschisă – pe parcurs, e posibil ca alții să revină la gânduri mai bune”.

Ludovic Orban:

„Mă bucur că am ocazia să pun semnătura pe un document foarte important, care poate pune bazele democrației autentice, care se bazează pe valorile și principiile UE, pe respectarea drepturilor oamenilor, a independenței justiției, pe o competiție onestă între cetățeni.

Încă de la înființarea sa, PNL a acționat constant pentru ca România să devină cu adevărat o țară dezvoltată, respectată, care să stea pe picior de egalitate la masa deciziilor din UE. Pentru România, calea este integrarea mai serioasă, care să permită cetățenilor să aibă toate beneficiile din statutul României de țară UE.

În ceea ce privește obiectivele pactului, noi milităm alături de președinte. De 2 ani și jumătate suntem angajați într-o bătălie pe care am dus-o alături de cetățenii care au iești în stradă. Bătălia, prin inițiativa președintelui și votul, pare a fi una câștigată.

Sunt convins că orice partid care nu va ține cont de voința cetățenilor, va dispărea de pe scena politică, pentru că suveranitatea o deține poporul. Consider că pactul trebuie asumat de orice om politic care iubește țara, respectă legile și dorește ca România să fie respectată de partenerii noștri”.

Dan Barna:

„USR a semnat acordul pentru că el conține ceea ce, de trei ani, USR a susținut: România să fie stat de drept, independent, respectat. Acest acord este prima piesă prin care să susținem introducerea în constituție a inițiativei ”Fără Penali”, ca politica să devină în viitor mai bună. Este un prim pas, alături de ”Fără Penali” să transformăm Curtea Constituțională în arbitru imparțial și să reparăm legile justiției. Astfel, România va putea să se reașeze pe linia europeană”.

Victor Ponta:

„Am semnat acest pact pentru un motiv simplu: principiile sale sunt corecte și spre binele societății. După cum știți, Pro România s-a format din motivul că partidele din care noi membrii am făcut parte s-au întors împotriva UE. Consider că integrarea în UE este cea mai mare realizare a noastră, din ultimii 30 de ani. Oamenii politici trebuie să își dea mâna când vine vorba de interesele țării. Eu m-am supus legii, am procedat corect. Nimeni nu e mai presus de lege. Eu sunt un exemplu”.

Eugen Tomac: 

„Ne-am așezat semnătura pe acest acord din convingere. Atașamentul nostru față de libertate, stat de drept, sunt valori de nediscutat. Sper ca toți politicienii vor înțelege mesajul transmis pe 26 mai: românii sunt foarte atașați de valoriel Uniunii, ne dorim să luam parte la deciziile mari din UE.”

În urma consultărilor din 4 și 5 iunie cu partidele politice pe temele referendumului pe justiție și modificarea Constituției, președintele Klaus Iohannis a invitat toate formațiunile politice să semneze un acord politic. Întregul text al acordului poate fi citit AICI.

Principalele prevederi ale pactului sunt: 

  • Transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
  • Transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice.
  • Revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO.
  • Adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene”.

ALDE, prin vocea lui Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că nu va semna acordul politic. „Acest acord politic nu face decât să deturneze sensul referendumului. Demersul mi se pare o capcană. România nu are nevoie de șmecheri” declara Tăriceanu.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday