Președintele Iohannis a susținut o declarație de presă la câteva ore după ce Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat, înainte de votul din Parlament. Amintim că anterior, parlamentarii USR, UDMR și Pro România au anunțat că vor vota la vedere “pentru” învestirea Guvernului Cîțu.

Șeful statului a anunțat că solicită „imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate că săptămâna viitoare să fie investit un guvern cu puteri depline”. În acest sens, Iohannis a convocat consultări cu partidele parlamentare mâine, începând cu ora 11.

„Domnul Florin Cîțu și-a depus azi mandatul, un gest politic pe care îl respect. Dovedește maturitate politică în contextul complicat din cauza coronavirusului. Decizia nu schimbă cu nimic faptul că țara are un guvern care funcționează. Guvernul Orban a dovedit că acționează cu responsabilitate și ia toate deciziile responsabile pentru a stopa răspândirea infecției”, a mai declarat președintele.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

„Domnul Florin Cîțu și-a depus azi mandatul, un gest politic pe care îl respect. Dovedește maturitate politică în contextul complicat din cauza coronavirusului.

Decizia nu schimbă cu nimic faptul că țara are un guvern care funcționează. Guvernul Orban a dovedit că acționează cu responsabilitate și ia toate deciziile responsabile pentru a stopa răspândirea infecției.

Datorită acestor măsuri, drastice dar la timp, numărul infectărilor a rămas destul de mic. Suntem toți responsabili să găsim cât mai urgent o soluție democratică.

Am decis convocarea consultărilor pentru mâine, de la ora 13.00.

Nu avem niciun moment de pierdut. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate că săptămâna viitoare să fie investit un guvern cu puteri depline.

Iohannis, declarații după ce Cîțu a făcut pasul în spate

Președintele Klaus Iohannis – declarații după ce Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat

Gepostet von Epoch Times Romania am Donnerstag, 12. März 2020

Guvern cu care pot să mă dedic 100% combaterii coronavirusului, cu toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun. Prioritatea 0 este protejarea sănătății oamenilor. Răfuielile politice nu își au rostul.

Traversăm o perioadă fără precedent, lucrurile evoluează rapid și imprevizibil. Autoritățile au luat din timp măsurile necesare pentru a limita efectele negative, dar pentru a fi cu adevărat eficiente măsurile trebuie urmate cu strictețe de fiecare.

Respectarea fără excepție a regulilor de igienă este principala linie de apărare și cu toții putem contribui la diminuarea riscului de contaminare. Limitarea cât de mult a contactului social, a aglomerației, flexibilizarea programului de lucru sunt măsuri care ajută foarte mult.

Carantina sau autoizolarea unde se impun sunt obligatorii, oricât de neplăcute ar fi. Nedeclararea tuturor informațiilor către medici și ignorarea restricțiilor pot avea efecte foarte grave atât asupra acelei persoane, cât și a apropiaților și a comunității.

Împiedicând răspândirea virusului câștigăm timp prețios, sprijinim în mod direct medicii și oamenii bolnavi. Peste tot în lume în cazul unei epidemii sau pandemii sistemul medical e supus unei presiuni uriașe. Depinde de fiecare să punem umărul la atenuarea ei.

Ajutând medicii îi ajutăm pe semenii noștri. Dragi români, o atitudine prudentă și responsabilă nu echivalează cu panica. Evitați propagarea de știri false, alarmiste, nu contribuiți la diseminarea unor informații care produc isterie și anxietate.

Dacă auziți un zvon nu răspândiți mai departe. Pandemia de informații false și de minciuni este extrem de periculoasă. Informați-vă doar din surse oficiale. Urmăriți comunicările publice, canalele oficiale de știri.

Am constatat cu toții cât de mult rău pot produce știrile false. Cică orașe întregi ar urma să intre în carantină. Nu ne aflăm în acest scenariu, nu luați cu asalt magazinele și farmaciile.

Toți suntem afectați de contextul actual. Sunt sectoare care suferă pierderi grele, companii a căror activitate este periclitată. Ieri am prezidat o ședință a unui grup de lucru creat special pentru a găsi soluții pentru aceste sectoare și mediul de afaceri. Vom veni cu măsurile care pot ajuta direct și eficient.

Deși nimeni nu poate oferi garanții sunt optimist că vom trece cu bine peste această grea încercare. Separați suntem slabi în fața oricărei vulnerabilități, dar împreună cu omenie și încredere vom reuși să depășim toate obstacolele”.

Imediat după decizia lui Florin Cîțu, deputatul PNL Florin Roman declara: „Urmare a declarării ieri de OMS a pandemiei de coronavirus, premierul desemnat Florin Cîțu a făcut un gest de mare responsabilitate și a luat decizia de a renunța la mandat pe baza unui singur principiu: când ești în război niciodată comandatul nu părăsește linia frontului. Colegul nostru Florin Cîțu s-a consultat cu colegii și a luat decizia ca să facă acest pas, iar prin această decizie practic Ludovic Orban, ca și premier interimar, omul care a gestionat de la bun început această situație, este mandatat de către colegii din PNL să strângă clasa politică în jurul lui, societatea civilă, pentru că doar împreună vom reuși”.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că este „cea mai bună decizie”: „E cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru români. Vom vedea dacă mergem la consultări. Ce promit, vom urgenta toate audierile și votul pentru învestirea unui nou guvern”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday