Președintele Iohannis a anunțat că a analizat remanierea guvernamentală și că după părerea sa este de un fel de farsă. Șeful statului a respins propunerile de miniștri și i-a cerut premierul Dăncilă să vină cu alte propuneri sau cu propuneri de miniștri interimari.

Iohannis a mai declarat că nu va lua act de demisiile înaintate de miniștri, până când nu știe cu cine vor fi înlocuiți aceștia: „Nu iau act de aceste demisii, până nu știu ce persoane vor prelua portofoliile”.

Reamintim că Comitetul Executiv al PSD a decis săptămâna trecută să-i retragă sprijinul politic lui Tudorel Toader, după ce mai mulți lideri ai partidului s-au declarat nemulțumiți de activitatea ministrului. În locul acestuia, social democrații l-au propus pe Eugen Nicolicea.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis în 17 aprilie, la Cotroceni, propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei şi demisiile Rovanei Plumb şi Nataliei Intotero, candidaţi la europarlamentare, de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv, de la cel al Românilor de Pretutindeni, conform News.ro. De asemenea, a trimis şi propunerile de înlocuitori: Eugen Nicolicea (Justiţie), Oana Florea (Fonduri Europene) şi Liviu Brăiloiu (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni). Ulterior, Tudorel Toader a demisionat din funcţie.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

„În legătură cu propusa remaniere guvernamentală. Am analizat întreaga situație și, după părerea mea, această remaniere este un fel de farsă.

Ca atare, mi se pare că este această remaniere neavenită. Pe de altă parte, avem cele trei demisii și, la un moment dat, evident că aceste trei persoane vizate vor pleca, însă cele trei propuneri care au fost făcute pentru a înlocui miniștrii care pleacă sunt propuneri cu care nu sunt de acord. Sunt persoane nepotrivite pentru funcția de ministru și nu accept această remaniere, așa cum mi-a fost propusă.

Am avut o discuție telefonică cu dna prim-ministru și am rugat-o fie să vină cu alte propuneri pentru persoanele care vor prelua cele trei portofolii, fie să vină cu propuneri pentru miniștri interimari, până PSD-ul vine cu alte propuneri.

(varianta restructurării, dacă PSD va veni cu aceleași propuneri, aveți de gând să împiedicați cumva semnarea decretului?) Deocamdată suntem în situația unei remanieri solicitate, pe care tocmai am refuzat-o. Dacă în această fază, înainte să scriu eu vreun răspuns, Parlamentul încearcă o restructurare, vom vedea dacă vor reuși, dar o astfel de încercare aș trata-o ca pe o încercare de a-l ocoli pe președinte și vom vedea ce acțiuni juridice se vor impune atunci.

Persoanele pur și simplu nu sunt pregătite, nu au ținuta necesară pentru a ocupa aceste funcții.

Nu iau act de aceste demisii, până nu știu ce persoane vor prelua portofoliile.

(Veți avea mâine o întâlnire cu reprezentanții Comisiei de la Veneția) Da. Întâlnirea este solicitată de cei din Comisie și cu siguranță vom discuta și situația Codurilor”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday