Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, în care a anunțat că va convoca partidele politice pentru consulăti pe tema modificării Constiuției, în urma validării referendumului pe justiție. De asemenea, președintele a arătat că susține ideea unei moțiuni de cenzură a Opoziției, împotriva Guvernului: „Cred că Opoziția scrie la ultimele fraze ale moțiunii. Cel puțin aș face eu așa.”

UPDATE: Administrația Prezidențială a publicat data și ora la care fiecare formațiune politică se va întâlni cu Klaus Iohannis.

“Marți, 4 iunie 2019

Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);

Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Miercuri, 5 iunie 2019

Ora 11:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);

Ora 12:00 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

Ora 13:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;

Ora 14:00 –  Grupul parlamentar al minorităților naționale;

Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD).

Fiecare delegație poate fi formată din maximum 5 persoane.”

Știrea inițială:

Principalele declarații ale președintelui:

„S-a terminat numărarea voturilor la referendum și sunt foarte bucuros să anunț că șase milioane cinci sute de mii de români au răspuns cu „DA” la cele două întrebări, la fiecare dintre cele două întrebări. Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluții, am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe această temă, fiindcă este evident, ceea ce a decis poporul trebuie să fie pus în practică, adică în Constituție.

Am decis și am trimis chiar adineauri invitațiile pentru zilele de marți și miercuri, săptămâna viitoare, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții.

Nu cred că există vreun fel de problemă în a transpune aceste modificări în Constituție. Eu nu aș merge pe o modificare mai largă a Constituției, fiindcă ultima dată aici s-au blocat lucrurile. Avem un referendum, avem opinia poporului, aceste modificări trebuie operate.

O a doua chestiune pe care o aduc în discuție este legată de vot. Am primit propuneri pentru miniștri și mă voi referi doar la una dintre ele, celelalte le discutăm cu altă ocazie. Imaginați-vă că PSD nu a găsit altceva de făcut decât să mi-l propună pe domnul Titus Corlățean, artizanul catastrofei la alegerile din 2014. Nu-i suficient că PSD și-a bătut joc de români în 2014, că PSD și-a bătut joc de români în 2019, îndrăznește PSD să mi-l propună pe artizanul catastrofei de la alegerile din 2014. Pot să vă spun clar că această propunere va fi clar respinsă, Titus Corlățean nu va fi ministru la nimic.

Această catastrofă a fost organizată de guvernul PSD-ist, n-au decât să evlaueze, să facă ce vor, vina politică este clar la guvern, nu are rost să căutăm în altă parte, să căutăm că un portar la o ambasadă nu s-a înțeles cu un votant. Este evident că vinovați sunt miniștrii de Interne și de Externe, drept pentru care le-am cerut demiterea. Cei doi au umblat pe la televizor să spună că nu își dau demisia, nici nu mă interesează, eu am cerut demiterea.

Foarte clar că este oportună (n.r. – o moțiune de cenzură a Opoziției) după ce PSD-ul a pierdut alegerile europarlamentare, cred că Opoziția scrie la ultimele fraze ale moțiunii. Cel puțin aș face eu așa.”

În privința ridicării imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele a afirmat: ”Dacă vine vorba de stat de drept, de respectarea regulilor, eu sunt total împotriva unor astfel de trocuri politice și sper că nu s-a făcut așa ceva.”