Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a vorbit de pandemia de coronavirus. Șeful statului a făcut apel la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pensionarii, să evite orice deplasări cu excepția celor de strictă necesitate.

„Urmează săptămâni critice care vor pune la grea încercare toate capacitățile statului, rezistența noastră morală și emoțională. Depinde de noi, de cum înțelegem să ne respectăm și să-i respectăm și pe ceilalți. În aceste zile, solidaritatea trebuie să fie realitatea de zi cu zi. Având grijă de sănătatea noastră și protejându-i pe cei de lângă noi. Forța unei națiuni e capacitatea de a avea grijă unii de alții”, a adăugat președintele.

Principalele declarații ale președintelui:

„Țara noastră se confruntă cu situația tragică a primelor decese de coronavirus. Sunt cu sufletul alături de familiile îndoliate și le transmit condoleanțe, putere.

Toate datele o arată și situația o confirmă, noul coronavirus are o particularitate aparte și poate fi letal în proporție mai mare față de persoanele în vârstă.

Persoanele peste 65 de ani au imunitatea mai scăzută, suferă și de alte probleme. Dragi pensionari, nu vă expuneți inutil, evitați orice deplasare cu excepția celor de strictă necesitate.

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Posted by Privesc.Eu on Monday, March 23, 2020

Este singura cale prin care puteți să vă protejați pe voi și pe ceilalți. Dragi români, a-i ajuta pe ceilalți înseamnă astăzi a sta departe de ei, oricât de paradoxal sună.

Menținerea distanțării sociale ne va scoate la lumină din perioada aceasta atât de dificilă. Trebuie să avem grijă de părinți și bunici de la distanță

Urmează săptămâni critice care vor pune la grea încercare toate capacitățile statului, rezistența noastră morală și emoțională. Depinde de noi, de cum înțelegem să ne respectăm și să-i respectăm și pe ceilalți.

În aceste zile, solidaritatea trebuie să fie realitatea de zi cu zi. Având grijă de sănătatea noastră și protejându-i pe cei de lângă noi. Forța unei națiuni e capacitatea de a avea grijă unii de alții.

Procedând responsabil, respectând regulile autorităților câștigăm timp prețios și ajutăm sistemul medical. Stând acasă îi ajutăm pe medicii noștri. Să nu le îngreunăm și mai mult munca celor care au o presiune uriașă pe umeri.

Fiecare zi în care am contribuit la limitarea răspândirii infecției este o zi mai aproape de activitățile noastre. Să fim responsabili și să nu contribuim la prelungirea acestei perioade grele, dramatice.

Acțiunile aleșilor de a folosi criza este deplorabilă. Nu este momentul răfuielilor politice, denotă un cinism înfiorător, o lisă de responsabilitate de neimaginat.

Gravitatea situației este fără precedent, trebuie să ne unim pentru a reuși împreună. Este inadmisibilă discriminarea celor vulnerabili. Toți cetățenii au dreptul la protecție, statul face toate eforturile pentru a depăși cu bine această grea încercare.

Evaluăm permanent evoluția infecției, măsurile restrictive au fost luate gradual până acum. Ca om care iubește democrația orice restrângere în exercitarea drepturilor fundamentale mă mâhnește profund. Generațiile trecute înțeleg probabil cel mai bine ce greu este să iei asemenea măsuri.

Nu e o decizie ușoară, dar necesară. Ne confruntăm cu situație fără precedent, viața fiecăruia depinde de decizii ferme. Vreau ca fiecare român să înțeleagă că vom lua măsuri și mai dure când va fi nevoie. Vom continua însă să-i ajutăm pe toți cei afectați.

Măsurile sociale și economice vor avea un nou pachet care să rezolve și mai multe probleme. Nu e niciun secret care era starea economiei înainte de epidemie. România nu e unde ne dorim cu toții să fie, nici în domeniul medical sau economic.

Acum nu e momentul de a căuta țapi ispășitori. Vă asigur că tot ce avem la dispoziție, instrumente fiscale, economice, resurse, sunt puse în slujba sănătății românilor și a ajutării firmelor, angajaților.

Avem avantajul apartenenței la marea familie europeană. În momente de cumpănă în care suntem puși în fața celor mai dure provocări arătăm cine suntem cu adevărat.

E timpul compasiunii, generozității și altruismului. Eu cred în noi, românii, cu forța noastră interioară și stiu că uniți putem răzbi așa cum am făcut-o de nenumărate ori în trecut”.

Amintim că până acum cinci români au decedat din cauza coronavirsului în țară. Ultimele două decese au fost confirmate luni, la Suceava. În total sunt 576 persoane infectate, din care 73 s-au vindecat.

Totodată, sâmbătă seara autoritățile au anunțat o ordonanță militară prin care: se interzice circulația în grup mai mare de trei persoane, dacă acestea nu locuiesc împreună; – se recomandă evitarea circulației persoanelor în afara domiciliului fără un scop justificat, pe timp de zi și se interzice circulația persoanelor pe timp de noapte; – se suspendă activitatea stomatologiilor, a mallurilor (cu excepția magazinelor alimentare) ; – se interzice intrarea cetățenilor străini pe teritoriul României, cu excepția tranzitării pe culoare stabilite și reglementate; Alte decizii în documentul integral.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday