În urma consultărilor de la Palatul Cotroceni cu partidele care urmează să formeze coaliția de guvernare, care au început la ora 12:00, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să fie primul premier în cadrul rotației din coaliția PNL – PSD – UDMR.

În noul Executiv, PSD va avea nouă ministere (Finanțe, Apărare, Economie, Transporturi, Agricultură, Sănătate, Muncă, Cultură, Tineret și Familie), PNL opt ministere (Justiția, Interne, Externe, Investiții și Proiecte Europene, Energie, Educație, Digitalizare, Turism), iar UDMR trei (Dezvoltarea, Mediul, Sportul).

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

  • S-a încheiat sesiunea de consultări cu partidele. Am constatat că în parlament s-a format o majoritate solidă, din care fac parte PNL – PSD – UDMR și grupul minorităților.
  • Reprezentanții au dorit să vină împreună la consultări și am avut o discuție foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. Îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală și a se prezenta în fața parlamentului pentru votul de încredere.

Principalele declarații ale premierului desemnat Nicolae Ciucă:

  • În ultimele zile am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare și să constituim o coaliție solidă în parlament, astfel încât să putem să realizăm un guvern care să asigure stabilitatea țării. Practic, cetățenii așteaptă stabilitate și soluții pentru a rezolva problemele create de pandemie și criza energetică.
  • De asemenea, să avem un program pentru a pune în aplicare deciziile legate de PNRR. Este cât se poate de evident când, pentru prima dată, în programul de guvernare avem un procent substanțial pentru derularea unor investiții solide și de măsuri sociale astfel încât să fie acoperite problemele create de situația de criză.
  • Sperăm ca începând de joi să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale.

Cred că e bine că am ajuns în faza asta când se conturează formarea unui guvern”, a declarat şeful statului, la primirea delegației formate din reprezentanți ai PNL, PSD, UDMR şi ai minorităților.

USR nu a onorat invitația președintelui, Dacian Cioloș spunând că “partidul nu vrea să gireze acest simulacru de consultări”.

Amintim că, în această dimineață, PSD a votat ca PNL să dețină primii funcția de premier (Nicolae Ciucă) în cadrul alianței, urmând ca social democrații să primească următoarele ministere: Finanțe, Apărare, Economie, Transporturi, Agricultură, Sănătate, Muncă, Cultură, Tineret și familie și Secretariatul General al Guvernului.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday