Declarațiile șefului statului au avut loc după o ședință de lucru, cu membri ai Cabinetului Cîțu, dar și cu Raed Arafat, șeful DSU, și cu Directorul Centrului pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Din delegația guvernului, au făcut parte premierul Cîțu, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

Declarațiile președintelui:

  • Tema discuției a constat în ”Deschidem sau nu școlile pentru învățământul față în față?” În unanimitate, am concluzionat: începând din semestrul doi, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni de până acum.
  • Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei în fiecare localitate. În acest fel, în localitățile încadrate în scenariul verde (relativ puține cazuri) toate școlile se deschid fizic. În localitățile unde scenariul este galben, merg la școală copiii de grădiniță, clasele I-IV, și clasele a VIII-a și a XII-a. În cazul unde scenariul este roșu, merg la ore preșcolarii și cei din clasele I-IV.
  • Atunci când se ajunge rata de infectare peste 6 la mia de locuitori, localitatea se carantinează, iar toată lumea stă acasă și școlile funcționează online.
  • Universitățile: decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități în parte, ținând cont de autonomia universitară. Sunt, însă, liberi să se alinieze acestor scenarii.
  • Lucrurile acestea vor deveni realitate în situația în care situația epidemiologică nu se înrăutățește grav.
  • Toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă decât evaluarea pentru școli.
  • Pe 2 februarie, vom face o reevaluare a situației pandemice, iar decizia finală va fi luată pe 2 februarie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday