Președintele Klaus Iohannis  a avut azi o întâlnire cu premierul Ludovic Orban pe tema absorbției fondurilor europene. Cei doi s-au întâlnit la Palatul Cotroceni, iar la finalul ședinței șeful statului a făcut o declarație de presă.

Principalele declarații: 

Ne-am concentrat pe două teme extrem de importante, fondurile europene și legile justiției.

 Fondurile europene. Este în discuție propunerea Comisiei pe care noi o găsim bună. Asta înseamnă că fondurile anuale vor fi discutate la pachet cu fonduri care sunt destinate pentru revigorarea economică și creșterea rezistenței economice în uniunea europeană. Deci vom beneficia și noi, România, de mai multe fonduri europene decât am avut inițial. Acuma se vehiculează foarte multe variante și foarte multe sume. În realitate avem de-a face cu un proiect al Comisiei pe care îl găsim bun, un proiect prin care României i se alocă fonduri importante. Însă urmează fazele de negociere și aici vreau să fim înțeleși, acest proiect al Comisiei nu este definitiv. El va fi negociat între liderii statelor și, ulterior, în parlamentele statelor și în Parlamentul European.

Ce vreau să subliniez este că noi am analizat toate oportunitățile. Nu doar statul va primi bani ci și firmele , dar foarte important vom investi în autostrăzi, în linii de cale ferată, în proiecte de energie regenerabilă, vom îmbunătății sistemele publice, vom investi bani importanți în sistemul de sănătate publică și în cel de învățământ. Toate aceste lucruri vor fi pregătite în detaliu, dar până atunci noi suntem hotărâți să ne batem pentru a primi o alocare cât se poate de substanțială pentru România , iar prima etapă de negociere va fi în 18 iunie, în Consiliul European.

Deci ne pregătim să atragem fonduri europene substanțiale pe care le vom investi în beneficiul României.

 Legile justiției. Am urmărit, poate și dumneavoastră ați văzut, în spațiul public a început o discuție ciudată. În PSD și între PSD și sateliții PSD încep să își plătească polițe.

Au fost așa numitele dezvăluiri din perioada în care PSD-ul a atacat violent justiția, când PSD-ul atacat violent legile justiției. Din fericire am reușit să oprim o parte din aceste atacuri, și eu am reușit să duc legile la Curtea Constituțională, și partidele, în special PNL și alte partide democratice, au reușit să oprească o parte din aceste modificări, dar cert este că cel mai important pas a fost făcut de români. 

Acum un an de zile când i-am chemat pe români la urne, la referendumul pentru justiție, s-au prezentat oameni în număr mare și au spus stop acestei proceduri de măcelărirea a legilor justiției , care fusese inițiată și continuată de PSD.

PSD-ul a încercat să pună piciorul pe justiție. PSD-ul este partidul care a încercat și încearcă să frângă independența justiției . Ori așa ceva nu se poate.

Faptul că acum au început unii și alții să își plătească polițe este o chestiune care ține poate de cancan. Dar pentru omul de rând și pentru România nu este nimic.

De  aceea legile Justiției trebuie reparate și asta a fost discuția pe care am avut-o cu premierul . Este nevoie de un pas hotărât și curajos. Guvernul va veni cu o inițiativă legislativă pentru a repara legile justiției. Trebuie să ducem la bun sfârșit, dragi români, ceea ce am început acum un an de zile la referendum, când am oprit această măcelărie a legilor justiției. Ele sunt în funcțiune, și sunt imperfecte. Trebuie continuat această procedură.

Așadar în săptămânile următoare vor avea loc consultări , și eu voi avea consultări cu specialiștii și domeniul justiției, cu politicieni, guvernul va lucra la proiecte de legi și vor fi înaintate parlamentului pentru a fi reparate aceste legi ale Justiției , pentru a fi în conformitate cu ceea ce în definitiv doresc românii și s-au exprimat foarte clar la referendum .

Nu pot să închei fără să fac o mențiune și despre epidemia cu care din păcate încontinuu ne confruntăm. Am luat măsuri de relaxare și în continuare vom lua măsuri de relaxare. Însă, atrag atenția, virusul este încă în societate. Este foarte important să fim conștienți de așa numita noua normalitate în care vom trăi. Încercăm să relaxăm cât mai mult restricțiile, însă e clar că acuma răspunderea revine fiecărui român. Purtatul măștii distanțarea, spălatul pe mâini rămân extrem de importante pentru a nu pierde controlul, acuma la sfârșit, asupra acestei epidemii, a încheiat președintele Iohannis.

Planul Comisiei Europene de reconstrucție economică de după pandemie prevede pentru România 19,6 miliarde de euro, împrumuturi nerambursabile. Cu tot cu garanțiile pentru credite, ajutorul UE pentru România depășește 33 de miliarde de euro.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday