Președintele Klaus Iohannis a anunțat că după 15 iunie se vor deschide mall-urile fără restaurante și fără spațiile de joacă, va fi posibilă redeschiderea grădinițelor și a creșelor private, se pot organiza evenimente private cu 20 de persoane dacă sunt în interior și 50 de persoane dacă vor avea loc în exterior, va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare

De asemenea, Iohannis a precizat că se impune prelungirea stării de alertă. ”Sigur vor fi mai puține restricții, mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument.”, a spus șeful statului.

Principalele declarații ale președintelui:

„Am încheiat o ședință de analiză cu premierul și mai mulți miniștrii și consilieri. Am luat în discuție epidemia, posibile măsuri de relaxare și evident necesitatea prelungirii stării de alertă.

Încep cu partea pozitivă. Având în vedere că numărul îmbolnăvirilor nu a crescut sau scăzut semnificativ, considerăm că e posibil să avem noi măsuri. Unele dintre restricții nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie.

Se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și locuri de joacă. Se pot face evenimente private cu 20 de persoane dacă sunt în interior și 50 de persoane dacă vor avea loc în exterior.

Pentru părinții care vor lucra și în vacanță, va fi posibilă nu obligatorie redeschiderea afterschool-urilor, grădinițelor și creșelor private.

De asemenea, se vor redeschide sălile de fitness, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, care vor fi impuse de ministerul Sănătății.

Având în vedere că începe sezonul estival am analizat că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare cu respectarea regulamentelor sanitare speciale ce vor fi puse ulterior la dispoziție.

Măsuri de izolare la domiciliu, respectiv autoizolare, au ocupat un spațiu destul de lung în analiza noastră. Este important ca ușor ușor să renunțăm la unele din ele unde este posibil.

S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem lucra, în acest sens lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul îmbolnăvirilor e mic, unde acesta în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milionul de locuitori.

Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde sunt destul de mulți concetățeni, Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, având un criteriu obiectiv vom urmări comunicările europene, unde lucrurile se schimbă în bine vom reacționa imediat și noi.

Starea de alertă, având în vedere că nu avem scăderi semnificative a îmbolnăvirilor noi, că avem 150 de persoane la tratament intensiv, faptul că și ultimul weekend s-a simțit nu în sens bun ne face să fim precauți și credem că se impune prelungirea ei.

Sigur vor fi mai puține restricții, mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument. Sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent. Distanțarea, masca în interior, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari-toate trebuie să înțelegem că vor rămâne.

Evident, Guvernul va dezbate în ședință, dar repet, măsurile restrictive propuse vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare.

În final, mă adresez Parlamentului care trebuie să ia în dezbatere. Stimați parlamentari, virusul nu dispare printr-un vot, dar dacă sprijiniți Guvernul putem controla eficient această răspândire a epidemiei.

Subliniez că Guvernul a luat cele mai bune măsuri, care au dus la o răspândire foarte limitată a epidemiei. Ați urmărit studiul institutului prestigios care spune că fără măsuri am fi avut milioane de decese. Faptul că le-am impus din timp ne-a făcut să controlăm cât de mult s-a putut.

Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării aceste măsuri dovedite corecte. Vă doresc tuturor multă sănătate!”

Președintele s-a întâlnit, într-o ședință care a început la ora 13, cu prim-ministrul Orban, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dar și cu mai mulți miniștri: Marcel Vela (MAI), Nelu Tătaru (Sănătate), Nicolae Ciucă (Apărare), Virgiul Popescu (Economie). Întâlnirea s-a concentrat asupra măsurilor de gestionare a epidemiei de coronavirus.

Ultima intervenție notabilă a președintelui pe subiectul pandemiei de coronavirus a avut loc pe 28 mai, când a anunțat a doua etapă de reducere a restricțiilor: „Se deschid terasele dar și sălile de spectacole, însă în condiții de distanțare legală. Competițiile sportive vor fi și ele reluate, dar numai cele care se desfășoară în aer liber și fără spectatori.”

Cu referire la o eventuală încetare a stării de alertă din 15 iunie, Raed Arafat atenționa că „Nu putem să revenim la o normalitate totală, cum era înainte să apară acest virus. Dacă spune cineva că am trecut deja cu totul și totul este OK, acest cineva înseamnă că nu este informat corect.”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a informat recent că din observațiile lor pacienții asimptomici par să transmită foarte rar boala. Declarația a fost făcută de Maria Van Kerkhove, șeful diviziei de specialitate al OMS, și pare să contrazică ceea ce s-a crezut inițial despre coronavirus. Specialistul a făcut însă distincția între pacienți asimptomatici (care nu au simptome deloc), cei presimptomatici (aflați într-o fază a bolii în care încă nu au apărut febra, tusea și celelalte simptome) și pacienții care dezvoltă o formă ușoară a bolii, iar aceasta este depășită repede.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday