Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi, într-o declarație de presă pe tema participării la summitul NATO, că a fost o reușită atât pentru Alianță cât și pentru România, care și-a atins obiectivele pentru care s-a aflat acolo.

Șeful Statului a răspuns și la întrebări legate de politică internă. Acesta a negat faptul că el ar fi convins-o pe Viorica Dăncilă să candideze la alegerile prezidențiale, deși șefa PSD le promisese liderilor partidului că nu va face acest lucru.

Președintele a anunțat că va promulga legea de abrogarea a recursului compensatoriu și legea prin care se elimină supraacciza la carburanți.

Întrebat despre o posibilă ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi, șeful statului a spus că „această discuție se poartă și la Guvern, și în PNL. Sunt posibile toate variantele: lege, ordonanță de urgență, asumarea răspunderii. Este alegerea lor dacă dau OUG sau își asumă răspunderea”.

Iohannis s-a referit și la propunerea lui Dacian Cioloș, referitoare la un pact pentru educație: „E un lucru extrem de important să discutăm despre educație, mai ales în lumina ultimului studiu PISA. Aceste chestiuni pentru mine și pentru echipa mea nu sunt noi. Eu am spus că educația din România are nevoie de o reformare completă de aceea am și lansat România Educată. Încă e în faza de dezbateri iar atunci atunci când vom avea concluziile, voi prezenta partidelor politice acest concept despre educația din România și va fi nevoie de un larg sprijin politic. M-am ferit să aduc aceste lucruri în discuție în contextul campaniei electorale sau doar pentru a obține o știruță pe Facebook. Avem multe școli foarte bune, avem profesori foarte buni, copii cu rezultate extraordinare, avem și o discrepanță foarte mare între urban și rural. Toate aceste trebuie să ne dea de gândit dar nu într-un mod electoralist, ci într-un mod în care putem reforma”.

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/2550733181683928/

Principalele declarații ale lui Iohannis:

„Am participat ieri și alaltăieri la summitul NATO.

Am văzut că aspectele de societate au fost foarte bine discutate. Vreau să punctez și alte lucruri. Toată lumea a înțeles și a acceptat că e nevoie să plătească mai mult pentru apărare. Acea limită de 2% va fi atinsă de tot mai mulți aliați. nu a dus la niciun fel de controverse, contrar aparențelor din spațiul public. NATO are nevoie de un proces de reflexie pentru a elabora o strategie pentru viitorul nostru. Trebuie să știm cum se relaționează NATO cu China, schimbăm sau nu abordarea cu Rusia?

Acest tip de întrebări trebuie puse și să elaborăm o strategie pentru viitor.

Aceste chestiuni au fost foarte mult speculate și, în finalul întâlnirii de ieri, pot să spun că NATO a împlinit 70 de ani, este unită, este puternică. Acest summit NATO nu a fost o reușită doar pentru Alianță, ci și pentru noi, pentru România, ne-am atins obiectivele cu care am mers acolo.

(despre cum ar fi convins-o pe Dăncilă să îi fie contracandidat): Mi se pare foarte ciudată această abordare, PSD-ul a convins-o și cred să se vede clar de ce au făcut-o.

(despre mutarea ambasadei): Eu nu mi-am schimbat abordarea, dar pot să o repet. am susținut din capul locului că ambasada României nu va fi mutată. Este o decizie pe care am luat-o în UE să nu mutăm fiecare separat reprezentanța, ci să facem acest pas împreună când condițiile o vor permite

E un lucru extrem de important să discutăm despre educație, mai ales în lumina ultimului studiu PISA. Aceste chestiuni pentru mine și pentru echipa mea nu sunt noi. Eu am spus că educația din România are nevoie de o reformare completă de aceea am și lansat România Educată. Încă e în faza de dezbateri iar atunci atunci când vom avea concluziile, voi prezenta partidelor politice acest concept despre educația din România și va fi nevoie de un larg sprijin politic. M-am ferit să aduc aceste lucruri în discuție în contextul campaniei electorale sau doar pentru a obține o știruță pe Facebook. Avem multe școli foarte bune, avem profesori foarte buni, copii cu rezultate extraordinare, avem și o discrepanță foarte mare între urban și rural. Toate aceste trebuie să ne dea de gândit dar nu într-un mod electoralist, ci într-un mod în care putem reforma

(despre OUG pentru alegerea primarilor în două tururi): Această discuție se poartă și la Guvern, și în PNL. Sunt posibile toate variantele: lege, ordonanță de urgență, asumarea răspunderii. Este alegerea lor dacă dau OUG sau își asumă răspunderea”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday