Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, în urma demiterii Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură. Șeful statului a declarat că va convoca partidele politice la consultări săptămâna viitoare, ”pentru a da timp partidelor să se întrunească, să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări”.

De asemenea, Iohannis a mai atacat USR: ”USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din guvern și a votat, împreună cu PSD și AUR moțiunea. Acestea sunt faptele, restul e discurs politic, demagogie”.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

Trist, dar adevărat, cuvântul care caracterizează România de azi este CRIZĂ. Suntem în plină pandemie, valul patru ne-a lovit și ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană și globală. Deci de lucru ar fi suficient pentru politicieni: să rezolve problema pandemiei, a prețurilor la energie. Ce s-au gândit unii dintre ei? Să mai adauge o criză – a guvernării.

În acest fel, azi a fost votată o moțiune de cenzură împotriva guvernului, care a avut succes – guvernul a picat în parlament.

În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea urâte. S-au obișnuit politicienii să se acuze, inclusiv în interiorul partidelor, iar oamenii nu mai știu ce să înțeleagă. Este o situație complicată, generată de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români și așa mai departe. Haideți să vedem, totuși, ce s-a întâmplat dincolo de declarații:

USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din guvern și a votat, împreună cu PSD și AUR moțiunea. Acestea sunt faptele, restul e discurs politic, demagogie. Acum suntem în situația de a găsi o soluție. România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza prețurilor la electricitate, vine iarna. Toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva. Acest cineva este guvernul. Este nevoie de soluții și e momentul pentru decizii mature, din partea partidelor, din partea politicienilor.

Pentru a da timp partidelor să se întrunească, să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate.

După demiterea guvernului, Dacian Cioloș a lansat PNL o invitație la negocieri pentru reconstruirea coaliției, alături de UDMR: ”Vom continua alături de PNL, dacă ei sunt în măsură să facă altă propunere decât Cîțu. Cealaltă variantă este rămânerea în opoziție dacă PNL va face o coaliție cu PSD”. 

Și Ludovic Orban, fostul președinte al liberalilor, a susținut că soluția este refacerea coaliției de guvernare. De altfel, 41 de parlamentari PNL au semnat o scrisoare deschisă prin care anunță că susțin refacerea coaiției, sub conducerea lui Orban: ”Cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban”.

Florin Cîțu nu a avut încă nicio declarație publică, după ce guvernul său a căzut prin moțiune de cenzură. Opoziția a strâns 281 de voturi împotriva sa (un record), față de numai 234, câte ar fi fost necesare.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday