Șeful statului s-a declarat îngrijorat de actuala situație epidemică actuală și a precizat că ”pentru a-l domoli e nevoie de respectarea restricțiilor și accelerarea campaniei de vaccinare”. Referitor la situația din București, Klaus Iohannis consideră că este nevoie de restricții suplimentare, pentru a elimina aglomerările.

”Au fost multe discuții, cred că pentru București e nevoie să se ia măsuri suplimentare, restricții. (…) Restricții sunt necesare unde se formează aglomerații și probabil e nevoie să le reducem, în special în weekend. Probabil vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine, mall-uri”, a declarat președintele.

Rata de incidență în Capitală a crescut astăzi la 6,37, de la 6,22 ieri. Autoritățile au raportat pentru Ilfov, județul cu cele mai multe localități în carantină, o rată de infectare de 7,86 la mia de locuitori, comparativ cu 7,47 ieri. În Ilfov se înregistrează cea mai mare incidență din țară.

Declarațiile președintelui Iohannis au avut loc la Dăbuleni, unde a participat la o campanie de împădurire, alături de premierul Cîțu și Ministrul Mediului.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Î: Avem record la ATI dar și la decese COVID. Ce măsuri concrete ar trebui?

R: Setul de măsuri de care dispun autoritățile e cunoscut, restricțiile care sunt în vigoare, care se iau suplimentar unde e rata mare de infectare și evident campania de vaccinare. Trebuie să fiu foarte sincer, acest val 3 nu dispare de la sine. Pentru a-l domoli e nevoie de respectarea restricțiilor și accelerarea campaniei de vaccinare. Așa vom trece și peste el, sunt foarte îngrijorat, situația e extrem de serioasă. Fac un apel la români să respecte restricțiile și să meargă la vaccinare.

Au fost multe discuții, cred că pentru București e nevoie să se ia măsuri suplimentare, restricții. Sper ca cei din comitetul bucureștean să fie înțelepți, să înțeleagă. Restricții sunt necesare în zonele unde se formează aglomerații și probabil e nevoie să le reducem, în special în weekend. Probabil vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine, mall-uri. Trebuie eliminate aglomerările, e în interesul nostru. În fond dacă respectăm restricțiile îi ajutăm pe cei din prima linie sau pe cei mai puțin norocoși dintre noi.

Î: Despre carantinarea de weekend, vom avea acum primul weekend cu restricții?

R: Să nu facem o confuzie între restricții și carantinare. Nu cred că acum carantinarea pentru București e o soluție, dar restricții suplimentare sunt necesare. Nimeni nu vrea să ajungem în avarie, să nu putem gestiona. Foarte mulți se îmbolnăvesc, ajung la ATI. Numărul de locuri la ATI eliminat.

S-a creat în ianuarie-februarie impresia că pandemia a trecut. Autoritățile nu s-au preocupat să extindă locurile ATI pentru pacienții COVID și practic zilnic se ajunge la limită. Doar cu restricții și respectarea lor putem face față acestui val trei. Încă o chestiune. Cu școlile. Deja știm că copiii învață online, foarte mulți, dacă numărul de pacienți crește și se vede că suntem acolo, trebuie intervenit și aici. Cred că propunerea făcută de ministrul Educației este una acceptabilă, să se contopească cele 2 vacanțe și în loc de o săptămână acum de Paștile Catolic și ulterior de cel Ortodox, să le contopim.

E complicat pentru părinți, dar niciun sacrificiu nu e prea mare pentru sănătatea copiilor noștri.

Î: Suntem la începutul valului 3, există plan pentru măsuri unitare naționale? Ați discutat cu omologii de la nivel european? Există planuri de măsuri pentru mai multe state membre. Am putea ajunge la lockdown parțial?

R: Am discutat aceste chestiuni cu premierul, cu miniștrii, discutăm des și la Consiliul European. Și în acest weekend vom avea o întâlnire. Deciziile se iau național, pentru România nu dorim o carantină națională pentru că NU rezolvă problema.

Unde rata de infectare crește se vor lua suplimentar măsuri, se vor impune restricții precum cele care vor fi luate pentru București, cu limitarea circulației într-un fel în weekend. Ceea ce e foarte important, o să fiu foarte ferm și clar, trebuie să accelerăm vaccinarea. Trebuie să luăm toate măsurile ce pot fi luate împreună cu producătorii pentru a crește viteza de vaccinare. Până acum aceste solicitări au dat rezultate, avem doze suplimentare.

Cred că se poate face mai mult. Vom discuta și despre certificatul de vaccinare, vom lămuri în cursul acestui Consiliu. Pandemia nu va dispărea de la sine. E nevoie de respectarea restricțiilor și accelerarea campaniei de vaccinare.

Î: Contrele din spațiul public între doamna Alexandru și domnul Voiculescu. Ați fost informat că incidența a fost măsluită înainte de alegerile parlamentare? Aveți încredere în datele transmise? Ce le spuneți românilor despre Paște? Vor putea merge la biserică? Să mai meargă românii la schi?

R: Încep cu sărbătorile. Anul acesta ele sunt la o distanță mare. În 4 aprilie sunt catolicii, evanghelicii, reformații, iar în mai creștinii ortodocși. Eu îmi doresc tare mult să gestionăm în așa fel încât lumea să poată să meargă și la biserică, să se întâlnească cu familia, fără să avem petreceri cu multe persoane. Cred că aceste lucruri sunt posibile. Nu-mi doresc să îngrădim accesul la Biserică. Sunt sfintele sărbători, trebuie să găsim soluții ca ei să meargă la biserică.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday