Declarațiile șefului statului vin după o ședință de lucru desfășurată la Palatul Cotroceni privind siguranța publică în unitățile de învățământ, cu premierul Florin Cîțu, membri ai Guvernului și reprezentanți ai IGSU și INSP. În finalul declarației de presă, președintele s-a referit la situația epidemiologică și a anunțat prelungirea stării de alertă și reducerea orei până la care circulația persoanelor este permisă, de la 23.00 la 22.00. 

Principalele declarații ale președintelui:

  • Am avut mai multe discuții cu premierul și membrii guvernului, despre priorități și investițiile care trebuie începute: investiții în spitale, dotarea spitalelor pentru a oferi condiții mult mai bune, crearea de noi locuri de muncă – mai ales pentru cei afectați de pandemie.
  • Am discutat despre școli, partea din România Educată, dar și despre școli sănătoase și proiecte pentru un mediu curat. Întâlnirea de lucru privind școlile sigure și sănătoase: discuțiile au vizat autorizațiile sanitare, vulnerabilitățile seismice, prioritățile de consolidare a fondului construit și autorizațiile la incendiu. Adevărul este că avem prea multe clădiri neautorizate sau neverificate în ultimul deceniu. Peste 40% dintre clădirile în care funcționează școli sunt în zone cu risc seismic ridicat.
  • Am discutat nu doar despre probleme, ci despre soluții, ca să facem pașii spre școlile sigure și sănătoase. Am agreat că e foarte important ca prin alocările viitoare, zona de infrastructură educațională să fie o reală prioritate. În PNRR vor fi prevăzute fondurile necesare pentru demararea unor investiții majore, pentru asigurarea acestor standarde. Este nevoie de revizuirea reglementărilor despre construirea și amenajarea unităților de învățământ. Este clar că lucrurile s-au mișcat, să învățăm din ce s-a petrecut în ultimii ani. Ne-am propus să debirocratizăm, să eficientizăm și să simplificăm tot procesul.
  • Atrag atenția că cifrele din ultima săptămână, privind evoluția pandemiei, sunt îngrijorătoare. Tendința de creștere este evidentă și ni se spune din toate părțile că presiunea pe secțiile ATI este foarte mare. Să nu irosim ceea ce am câștigat prin campania de vaccinare. Campania, care merge foarte bine: peste un milion de români vaccinați, numărul de doze administrate, dar și de centre, cresc de la o zi la alta. Până atunci – să nu ne înecăm la mal.
  • Starea de alertă va fi prelungită: restricțiile aflate în vigoare vor fi păstrate. Circulația pe timp de noapte va fi restricționată mai devreme, probabil de la orele 22.
  • Nu avem în vedere un lockdown de Paști.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday